O Hummer má údajně zájem oligarcha Děripaska

alt, Reuters
15. 8. 2008 14:30
Hned tak neprodáme, říká šéf ztrátové GM

Detroit - Ztrátová automobilka General Motors chce prodat svoji značku Hummer - teď se na seznamu potenciálních zájemců objevilo další jméno: nejbohatší Rus Oleg Děripaska.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Děripaskův zájem je podle nich zatím jen předběžný, jednání ještě nezačala.

Děripaskova společnost Russkije Mašiny zájem o Hummer přímo popřela. "Nemáme strategický zájem na takové transakci," uvedla společnost.

Do Děripaskova impéria patří ruská automobilka GAZ. Loni firma Russkije Mašiny koupila podíl v kanadském výrobci automobilových dílů Magna International a neúspěšně se pokoušela o vstup do firmy Chrysler.

O prodeji Hummeru už údajně GM jednala i s indickou firmou Mahindra & Mahindra. Ta je konkurentem Tata Motors, která nedávno od Fordu převzala Land Rover.

Odbyt Hummeru na domácím trhu letos v prvním pololetí klesl o 40 procent, i kvůli vysokým cenám paliva, nový vlastník proto bude muset hledat příležitosti jinde.

GM za poslední tři roky prodělala přes 50 miliard dolarů. Výrobu se snaží udržet prodejem aktiv a úspornými opatřeními.

Šéf firmy Rick Wagoner ovšem ve středu prohlásil, že o prodávaný majetek je sice "značný zájem," ale v nejbližší době nejsou na obzoru žádné obchody.

Čtěte dále:
GM zvažuje: Patří Hummer do starého železa?
Gigant General Motors padá do miliardové ztráty
Nejbohatší ruský oligarcha už dotáhl Billa Gatese

 

Právě se děje

Další zprávy