O dluhopisy ESM se strhl boj, nakupovali i Japonci

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
8. 1. 2013 16:40
Na nákupu přitom investoři nevydělají, naopak dlužníkovi zaplatí
Foto: Thinkstock

Berlín - Stálý záchranný fond eurozóny (ESM) ve své první aukci dluhopisů prodal papíry za 1,927 miliardy eur (což je asi 49,2 miliardy korun).

Dluhopisy mají podle agentury Reuters splatnost tři měsíce a průměrný výnos minus 0,0324 procenta.

Jak se přitom ukázalo, poptávka byla o 220 procent větší, než kolik dluhopisů ESM do aukce vyčlenil.

Za půjčku dostane zaplaceno

O tom, že byl o cenné papíry zájem, svědčí výnos, za který je ESM zvládl prodat. Ten byl totiž záporný. Fond tedy nebude muset věřitelům platit žádný úrok za to, že si od nich na tři měsíce vypůjčil peníze, naopak, oni zaplatí jemu.

Záporný výnos na finančních trzích vypovídá o tom, že se dlužník těší vysoké důvěře investorů.

Opakem ESM jsou především jihoevropské státy eurozóny. Riziková přirážka u jejich státních dluhopisů v několika případech dokonce přesáhla sedm procent, což trhy považují za psychologickou hranici.

ESM nenabízela dluhopisy naposledy. Od tohoto týdne je bude dražit každé úterý, a nahradí tak svého předchůdce EFSF, který existoval od roku 2010.

Japonsko pomůže sobě i Evropě

Zájem o dluhopisy evropského záchranného fondu deklarovalo například Japonsko. Ačkoliv se samotné potýká s obřím dluhem, chce nákupem pomoci zemím eurozóny překonat krizi.

Ministr financí Taro Aso již avizoval, že má země v úmyslu nakupovat papíry opakovaně. Kolik jich chce pořídit celkem, ale ještě nesdělil.

Jelikož použije Japonsko k nákupu devizové rezervy, domácí měna oslabí, o což tamní trh již déle usiluje. Slabší měna v obtížných ekonomických časech napomáhá především vývozcům, kteří mohou prodávat své zboží v zahraničí levněji, a zvyšují tak svoji konkurenceschopnost.


 

Právě se děje

Další zprávy