Novým králem počítačů je Hewlett-Packard

Dušan Klimeš
19. 10. 2006 12:04
San Francisco - Hewlett-Packard sesadila z trůnu společnost Dell. Za uplynulé čtvrtletí se stala největším dodavatelem PC na světě.

Podle analytické společnosti Gartner si svoji první pozici firma HP vydobyla díky tomu, že dodala o 110 tisíc kusů počítačů víc než Dell.

Společnost Dell vůbec provází v poslední době nezdary.

Špatné baterie Sony v noteboocích způsobily, že firma musela provést největší "svolávací" akci v historii. Na výměnu má přijít až 4,1 milionů baterií.

Zároveň i finanční výkazy nejsou takové, jaké by si akcionáři představovali. Za minulé čtvrtletí se firmě zisk snížil o padesát procent.

K tomu se Dell musí potýkat s vyšetřováním ze strany americké Komise pro cenné papíry. Zatím není jisté, co přesně regulátoři studují, přesto i tato nejasná informace poslala akcie firmy dolů.

Pro Dell může být nové rozdělení trhu velmi hořkou pilulkou. Pozice světové jedničky je totiž jeden ze základních bodů, kterými se snaží při komunikaci se zákazníky porazit konkurenci.

Notebooky vedou

"Na americkém trhu je jasný odklon od stolních počítačů k přenosným," uvádí pro agenturu Reuters analytik Bob O´Donnell z agentury IDC, která stejně jako Gartner potvrdila střídání na špici počítačového průmyslu.

"Určité signály jsme zaznamenali již dřív, ale poslední čtvrtletí bylo pro Dell skutečně kritické," dodává O´Donnell.

Foto: www.sxc.hu

Celosvětově vzrostly dodávky počítačů o sedm procent na téměř 60 milionů kousků. Zatímco ale HP dokázalo své prodeje zvýšit o patnáct procent, Dell meziročně prodal jen o čtyři procenta více PC.

Nové rozdělení světového trhu vypadá tak, že HP obhospodařuje 16,3 procenta a Dell zaostává o dvě desetiny.

Třetí místo si s velkým odstupem udržuje čínská firma Lenovo, která koupila divizi notebooků od IBM. Její podíl se pohybuje u sedmi procent.

 

Právě se děje

Další zprávy