Nových iPhonů se prodá hodně, až na Senegal a Česko

Ekonomika Ekonomika
11. 9. 2013 19:15
Deník Insider publikoval rozsáhlou recenzi Patricka Zandla k novým produktům Apple.
iPhone 5C od Apple
iPhone 5C od Apple | Foto: Reuters

Praha - Pro technologické fanoušky je to nuda. Z hlediska obchodního představil Apple trháky, které se budou všude dobře prodávat. S čestnou výjimkou Senegalu, Zambezi a Česka, píše publicista Patrick Zandl v deníku Insider v recenzi věnované představení novinek od firmy Apple.

Co se v Zandlově recenzi například dočtete? Přinášíme výběr hlavních tezí:

Představení novinek firmy Apple přináší dvojí pohled. Fanoušky firma zklamala: čekali levný telefon a nějakou třešničku na dortu. Místo technické revoluce dostali obchodní trhák a to je neuspokojilo.

O "levném" iPhonu:

Model iPhone 5c je v podstatě stávající model 5 vestavěný do plastového pouzdra. Pod pojmem plastové pouzdro si ale nepředstavujte polyethylenové vrzající výstřiky, v nichž se prodávají současné low-end telefony. Pouzdro je vyrobeno z probarveného tvrzeného polyakrylátu uchyceného ke kovové kostře. Vše působí robustním dojmem, nic nevrže ani neskřípe a při poškrábání se neobjevují rýhy v jiné barvě.

O iPhone 5S se snímačem otisku prstů:

Snímač odemkne telefon, pokud rozpozná otisk vašeho prstu, při pouhém stisku tlačítka. Vše proběhne automaticky a rychle, není třeba po tlačítku složitě přejíždět, nezáleží na poloze prstu a telefon si zapamatuje klidně všechny vaše prsty. A s ohledem na bezpečnost se ani biometrická data neukládají do cloudu - nemusíte se (alespoň prozatím) bát, že by si je NSA zkopírovala přímo od Apple.

Pohodlná autentifikace uživatele je dnes klíčem k řadě budoucích funkcí. Jak si to Apple představuje, ukazuje při nakupování v jeho vlastním AppStore a iTunes: na telefonu se stačí při nakupování dotknout tlačítka Home a transakce je autorizována. Není třeba zadávat heslo. Apple slibuje, že takhle "bezešvá" bude integrace snímače i do dalších heslových aplikací.

Za tajemstvím 64 bitů:

Útok na výkon Apple podtrhlo tím, že procesor A7 je plně 64bitový, což podporuje i iOS7. Ovladače, knihovny i kernel, vývojové nástroje, to vše bude podporovat 64bitový běh a Apple slibuje, že s migračními nástroji zvládnou vývojáři předělat svou aplikaci na 64 bitů během pár hodin.

Obchodní dopad nových mobilů:

Nový iPhone 5S nevyjde nijak levně - tradičně zůstává na ceně předchozího top modelu a můžeme tedy očekávat, že typická nedotovaná cena bude přes 16 000 Kč za nejlevnější "esko". A tady se dostáváme k tomu hlavnímu rozdílu. U operátorů ve světě je iPhone významně dotovaný telefon, Apple navíc jeho koncovou nedotovanou cenu drží uměle výše. Tím si zajišťuje loayalitu operátorů, protože pro klienty je výhodnější zakoupit si telefon s dvouletým úpisem. Takový telefon pak stojí stěží třetinu, zatímco v Česku je sleva v řádu procent.

 

Právě se děje

Další zprávy