Nový vlastník České pojišťovny se chystá vydělávat víc

ČTK ČTK
14. 1. 2013 17:09
Největší italská pojišťovna Generali představila nový strategický plán
Foto: Aktuálně.cz

Londýn/Milán - Největší italská pojišťovna Generali představila tříletý strategický plán, v jehož rámci hodlá pomocí investic na rychle rostoucích trzích a snížením nákladů zvýšit ziskovost. Společnost chce upřednostnit "hodnotu před objemem", a zvýšit tím výnosy pro akcionáře.

Novou strategii firma oznámila týden poté, co se s českou PPF Group dohodla na převzetí jejích 49 procent akcií společného podniku Generali PPF Holding, čímž mimo jiné ovládne Českou pojišťovnu.

Generali slíbila dostat roční provozní zisk nad pět miliard eur (128 miliard Kč), čtvrtinu nad loňskou úroveň. Chce zvýšit váhu neživotního pojištění ve skupině tak, aby se na provozním zisku do roku 2015 podílelo zhruba polovinou z nynějších asi 35 procent. Během tří let firma hodlá snížit náklady o 600 milionů eur, aniž by to ovlivnilo dividendy a pracovních místa.

"Generali bude mít pevnější a stabilnější rozvahu a poskytne akcionářům větší výnosy," uvedl její šéf Mario Greco ve firemním sdělení. "Uskutečníme revoluci založenou na disciplíně, jednoduchosti a koncentraci," dodal Greco podle agentury Reuters.

"Důležité jsou především zprávy o tom, že Generali přebírá manažerskou kontrolu Generali PPF Holdingem," řekl ČTK partner oddělení poradenství pro pojišťovnictví ve společnosti Deloitte Jiří Fialka. Určitě lze podle něj čekat personální změny v holdingu, kde zástupci Generali posílí ve vedení. "Nakolik a kdy se změny dotknou České pojišťovny, není v tuto chvíli jasné. ČP patří mezi nejziskovější firmy skupiny Generali, ale ztrácí podíl na trhu," dodal.

Greco byl do čela Generali jmenován loni v srpnu a dostal za úkol zvýšit ziskovost celé pojišťovny, která je třetí největší v Evropě. Od jeho nástupu akcie Generali získaly asi 45 procent, dnes ale větší změny nezaznamenaly. "Dnešek je významným mezníkem v přetváření Generali. Od našich akcionářů máme mandát zlepšit výnosy a ziskovost skupiny," řekl Greco na setkání s investory v Londýně.

S plánem restrukturalizace Generali přichází po podobných krocích dalších velkých evropských pojišťoven jako Axa, Aviva a Old Mutual. Evropské pojišťovny trpí v posledních letech kvůli finanční krizi a následné dluhové krizi eurozóny propadem výnosů. Ty oslabuje zejména kolísání na finančních trzích a mimořádně nízké úrokové sazby.

Generali se dohodla, že zaplatí PPF za podíl v Generali PPF Holding 2,5 miliardy eur a celý podíl koupí do konce příštího roku. Generali zaplatila v roce 2007 PPF v rámci dohody o získání 51 procent ve společném podniku 1,1 miliardy eur.

Greco uvedl, že ve východní Evropě, kde pojišťovnické trhy rostou rychleji než na Západě, zatím Generali žádné konkrétní akvizice nechystá. Dodal, že se neplánuje ani omezení aktivit na vyspělých trzích, jako jsou Rakousko, Švýcarsko nebo Nizozemsko, které analytici považují za méně ziskové.

 

Právě se děje

Další zprávy