Nový iPhone trhá rekordy, objednal si ho už milion lidí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 10. 2011 21:23
Firma Apple přístroj uvedla minulý týden, den před smrtí svého zakladatele
Takto Apple minulý týden představil nový telefon
Takto Apple minulý týden představil nový telefon | Foto: Reuters

Los Angeles - Předobjednávky nového telefonu iPhone 4S trhají rekordy. Jen během prvního dne si ho zarezervoval v sedmi zemích světa přes milion lidí.

Podle firmy Apple, která přístroj vyrábí, činí dosavadní rekord za první den zhruba 600 tisíc kusů. Nebývalý zájem nicméně může souviset s nedávným úmrtím zakladatele společnosti Steva Jobse.

Telefon se velmi dobře prodává navzdory tomu, že fanoušci po jeho prvním zhlédnutí moc nadšení nebyli. Očekávalo se totiž, že Apple představí novou řadu těchto přístrojů, tedy iPhone 5.

Americký mobilní operátor AT&T uvedl, že za prvních 12 hodin, co umožnil telefon objednávat, měl rezervace na 200 tisíc přístrojů. Nový iPhone 4S prodávají i další firmy, nově i Sprint a japonská společnost KDDI.

Nový model si mohou objednávat lidé v sedmi zemích světa, u předchozího modelu iPhone 4 tak mohli činit lidé v pěti zemích.

Akcie mírně poskočily nahoru

Jobs zemřel 5. října ve věku 56 let. Léta bojoval s rakovinou a předloni podstoupil transplantaci jater. Mezi fanoušky se okamžitě po Jobsově smrti začaly šířit dohady, že Apple nový telefon schválně pojmenoval 4S, aby vzdal hold svému zakladateli.

Společnost ale nikdy nepotvrdila, že by označení 4S mohlo znamenat "for Steve" (pro Steva), jak se někteří fanoušci domnívají.

Akcie Apple v pondělí po zahájení obchodování na trhu Nasdaq vykazovaly růst asi o čtyři procenta na zhruba 384 dolarů. Po Jobsově smrti se jejich kurz mírně snížil, žádný dramatický výprodej se ale nedostavil.

Ačkoli Jobs byl hnací silou Apple, podle expertů má firma nadále solidní vyhlídky. Mnohem více bude zřejmě záležet na tom, jak bude Apple úspěšný v boji o patentová práva, který vede s několika rivaly.

 

Právě se děje

Další zprávy