Nový iPhone je připravený i pro byznys. Ale...

alt
16. 8. 2008 10:30
Apple nabízí nové funkce i bezpečnostní rizika
Šéf společnosti Apple Steve Jobs prezentuje vylepšený iPhone 3G.
Šéf společnosti Apple Steve Jobs prezentuje vylepšený iPhone 3G. | Foto: Reuters

Praha - Nový telefon iPhone 3G, který jde do prodeje v Česku za necelý týden, je připravený i pro firemní použití. Ale má svá "ale", uvádí analytická společnost Gartner.

Apple se svým přístrojem zacílil spíše na mladší zákazníky a technologické nadšence, obrovský trh ale představují zákazníci z řad velkých firem, kde zatím dominují přístroje Blackberry a telefony s Windows Mobile.

Manažerům iPhone nabízí kromě řady nových aplikací velmi dobrý internetový prohlížeč a e-mail - a také řadu problémů, které používání znepříjemňují.

Například v něm nefunguje kopírování a vkládání. Pokud si tedy chce uživatel usnadnit život tím, že si informace z e-mailu zkopíruje do plánované schůzky v kalendáři, nezbude mu než opsat je na papírek a poté znovu zadat.

Telefon také nemá snadnou zrychlenou volbu nebo hlasovou volbu čísel, to může být problém při řízení. Nevyniká ani životností baterie - kdo i jen trochu surfuje po internetu, sotva může počítat, že přístroj vydrží více než den.

Data lze ochránit na dálku

iPhone je bezpečný jako pro osobní organizér, e-mail a připojení na internet. Zabezpečení pro vlastní aplikace firem ale není dostatečné, uvádí analýza Gartner.

Pro správu telefonu je potřeba instalovat do počítače program iTunes, což by mohla být brána pro škodlivou "havěť" do firemní sítě. iPhone také neumožňuje, aby v něm na pozadí s běžným používáním běžel firewall nebo jiný ochranný software.

Dobrou zprávou naopak je, že telefon teď podporuje synchronizaci nejpoužívanějším poštovním serverem Exchange. Ochranu citlivých firemních informací v případě ztráty nebo krádeže přístroje zase zajistí funkce vzdáleného vymazání dat.

Vzkaz analytiků Gartner pro firmy se dá shrnout jednoduše: než založíte svoje podnikání na iPhone, zvažte všechny mouchy (jemněji řečeno "kompromisy v designu") a bezpečnostní otázky, a především migraci neuspěchejte.

Čtěte také:
Módní hračka iPhone do Čech přijde na konci srpna

 

Právě se děje

Další zprávy