Nové maximum: Každý čtvrtý Španěl je bez práce

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
27. 4. 2012 10:38
Nepříjemná zpráva přišla den po snížení ratingu o dva stupně
Foto: Reuters

Madrid - Míra nezaměstnanosti ve Španělsku v prvním čtvrtletí vystoupila na 24,4 procenta a je zdaleka nejvyšší z celé Evropské unie. Oznámil to tamní statistický úřad.

V zemi je asi 5,6 milionu lidí bez práce a rychle se zvyšuje počet domácností, kde jsou všichni jejich členové nezaměstnaní.

V posledním čtvrtletí loňského roku činila míra španělské nezaměstnanosti 22,9 procenta a už tehdy byla nejvyšší v celé EU. Španěly ale na začátku letošního roku začali dohánět Řekové, kde se nezaměstnanost přiblížila k 22 procentům.

Jen za první tři měsíce letošního roku ve Španělsku ztratilo práci asi 366 tisíc lidí. Počet domácností, kde jsou všichni členové nezaměstnaní, se zvýšil o 153 tisíc a dosahuje hrozivých 1,7 milionu. Španělsko má přibližně 47 milionů obyvatel.

Jde tak během dvou dnů o druhou špatnou zprávu spojenou se španělskou ekonomikou. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve čtvrtek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně z A na BBB plus. Krok odůvodnila očekáváním, že deficit státního rozpočtu se bude zhoršovat více, než se dosud předpokládalo.

Dá se předpokládat, že obě tyto zprávy opět znervózní trhy, což by se mělo projevit na klesajících indexech.

 

Právě se děje

Další zprávy