Novartis propouští další várku zaměstnanců

rg
13. 12. 2007 11:15
Tentokrát přijde o práci 2500 lidí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jaroslav Jiřička

Curych - Švýcarská farmaceutická společnost Novartis se chystá v rámci restrukturalizace propustit na dva a půl tisíce svých zaměstnanců po celém světě. Změnami chce podle agentury Reuters do roku 2010 docílit úspor až 1,6 miliard dolarů ročně. Propouštění, které proběhne ve čtvrtém kvartálu, by mělo přinést do rozpočtu přibližně 450 milionů dolarů.

Firma Novartis čelí tlaku snižování cen, rostou jí náklady na výzkum a vzrůstá jí konkurence v podobě výrobců takzvaných generických léčiv, tedy kopií léků, kterým skončila patentová ochrana.

Akcie Novartis spadly o šest desetin procenta na 63,70 švýcarských franků za kus. I tak se drží v lehkém nadprůměru, evropské farmaceutické odvětví jako celek šlo totiž dolu o celé jedno procento. Za celý tento rok se však Novartis propadl již o devět procent.

Nedostatek nových objevných léků, pokles v prodejích lukrativních licencí a zuřivá soutěživost spustily vlnu restrukturalizací ve farmacii. Dotklo se to i dvou světově největších společností v oboru, Pfizer a GlaxoSmithKline.

Švýcaři naposledy krátili stavy před dvěma měsíci. Tehdy přišlo o práci celkem 1 260 jejich lidí ve Spojených státech. Firma si tím zajistila roční úspory 230 milionů dolarů.

K nové restrukturalizaci přistoupila na základě několika dílčích neúspěchů, jež se staly v průběhu letošního roku. Tím největším bylo odložení distribuce Gavlonu, klíčového léku pro diabetiky, z důvodu zajištění jeho bezpečnosti.

Novartis vznikla roku 1996 sloučením dvou švýcarských společností s bohatou tradicí, Ciba-Geigy a Sandoz. Druhá jmenovaná je známá tím, že v třicátých letech minulého století syntetizovala látku LSD.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy