Nomura v podezření. Itálie zabavila bance 1,8 miliardy

ČTK ČTK
16. 4. 2013 12:14
Monte Paschi je nejstarší bankou na světě a třetí největší bankou v Itálii
Foto: Reuters

Řím - Italská policie na příkaz soudu zabavila přes 1,8 miliardy eur (46,5 miliardy Kč) v rámci vyšetřování možného podvodu na banku Monte Paschi ze strany divize japonské společnosti Nomura International a bývalých manažerů banky.

Oznámila to dnes prokuratura. 

Většina zabavených peněz byla v držení společnosti Banca Nomura, což je milánská divize firmy Nomura International. Menší částky byly zabaveny třem bývalým vedoucím pracovníkům banky Monte Paschi. Trojici tvoří bývalý předseda správní rady Giuseppe Mussari, bývalý výkonný ředitel Antonio Vigni a bývalý šéf finančního oddělení Gian Luca Baldassari, napsala agentura Reuters. 

Monte Paschi je nejstarší bankou na světě a třetí největší bankou v Itálii. Firma loni utrpěla rozsáhlé ztráty při obchodování s deriváty, které nyní vyšetřují italské úřady. 

Banka prodělala na obchodech s deriváty stovky milionů eur a vyšetřování již dříve naznačilo, že mohla být zapletena do korupce a falšování účetnictví. Jeden z vysokých představitelů banky minulý měsíc spáchal sebevraždu.

 

Právě se děje

Další zprávy