Nokia se smartphony nestačí konkurenci, klesá jí zisk

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 1. 2011 13:41
Finský kolos přiznal už třetí pokles zisku v řadě i potíže s konkurenceschopností
Nokia N8 měla finské firmě pomoci v boji s konkurencí. Nepovedlo se.
Nokia N8 měla finské firmě pomoci v boji s konkurencí. Nepovedlo se. | Foto: Nokia

Helsinky - Už potřetí v řadě poklesl čtvrtletní zisk jednoho z největších výrobců mobilních telefonů na světě - finské Nokie. Důvodem je to, že na poli chytrých telefonů nestačí dohánět své konkurenty.

V posledním čtvrtletí loňského roku poklesl zisk společnosti o 21 procent na 745 milionů eur. Její tržby se sice zvýšily o šest procent poté, co se trh s mobily probral ze zásahu ekonomickou krizí v roce 2009. Na nárůst zisku to ale nestačilo.

Jak informovala agentura Reuters, dosavadní lídr ztrácí i podíl na světovém trhu. Ve čtvrtém čtvrtletí se meziročně snížil na 31 procent, tedy o čtyři procenta.

Posledním úspěchem byla N95

Vývoj v segmentu takzvaných chytrých telefonů, tedy smartphonů, byl ještě dramatičtější. Za čtvrtletí se podíl na trhu snížil z 38 procent na 31 procent. Problém je chybějící zákaznický hit mezi smartphony. Nokia naposledy bodovala modelem N95, který přišel na trh v roce 2006, ještě předtím, než jej vzal útokem Apple se svým iPhonem.

Generální ředitel Nokie Stephen Elop, který převzal vedení firmy v loňském roce, se nechal slyšet, že Nokii trápí zejména udržení konkurenceschopnosti. Novou strategii, která by měla finskému gigantu pomoci, má její šéf představit na začátku února.

Elop také předpověděl, že start roku 2011 nebude pro jeho firmu nijak slavný, zisk nejspíš poklesne o šest až deset procent. Akcie společnosti na to zareagovaly poklesem o 6 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy