Nokia propouští. Zavře celou továrnu v Rumunsku

ČTK ČTK
29. 9. 2011 10:36
Nokia stále ještě neuvedla na trh telefon se software od Microsoftu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Nokia

Helsinky - Pokračující pokles tržeb i zisku vedl šéfy Nokie k rozhodnutí o propouštění. Finská firma byla dokonce nucena oznámit, že zavře celou svou továrnu v Rumunsku. Kvůli tomu přijde v této zemi o práci 2200 lidí.

Dalších přibližně 1300 míst chce společnost zrušit v divizi Location & Commerce, která se zabývá například mapami pro mobilní telefony.

Rozhodnutí přichází poté, co firma v únoru oznámila, že u svých chytrých telefonů přejde na software americké společnosti Microsoft. Její první přístroj s tímto softwarem však stále čeká na uvedení na trh.

Mezi výrobci chytrých mobilů už není č.1 

Cena akcií společnosti Nokia od února klesla zhruba o polovinu kvůli obavám, že firma před zahájením prodeje nových telefonů přijde o tak velkou část tržního podílu, že ji nebude moci nikdy získat zpět. Společnost již v březnu představila plán na snížení nákladů zahrnující propuštění 4000 zaměstnanců.

Nokia se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty 368 milionů eur (zhruba devět miliard Kč) ve srovnání se ziskem 227 milionů eur před rokem. Navíc přišla o vedoucí pozici v oblasti chytrých telefonů. Připravila ji o ni americká společnost Apple, která vyrábí populární telefony iPhone.

 

Právě se děje

Další zprávy