Nokia má zákon, může kontrolovat maily zaměstnanců

Ekonomika Ekonomika
5. 3. 2009 4:16
Firma může kontrolovat elektronickou poštu svých zaměstnanců
Finské školství je nejlepší, Nokia o tom ví své. Centrála firmy v Espoo.
Finské školství je nejlepší, Nokia o tom ví své. Centrála firmy v Espoo. | Foto: Wikipedia

Helsinky - Finský parlament schválil zákon, na jehož základě mohou podniky sledovat elektronickou poštu svých zaměstnanců.

Zákonu se říká Lex Nokia, protože o jeho přijetí se výrazně zasloužil největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia, jehož domovskou zemí je právě Finsko.

Zákon neumožní kontrolu obsahu elektronických dopisů, ale jen kontrolu toho, kam korespondence zaměstnanců směřuje.

Deník Helsingin Sanomat ve svém článku v únoru uvedl, že Nokia chce kontrolovat elektronickou poštu svých zaměstnanců, aby zamezila nežádoucímu úniku citlivých informací. K tomu je však byla nutná nová právní úprava.

Objevily se dokonce informace, že Nokia chce kvůli zákonu odejít z Finska. "Nokia nehrozí stěhováním, ani ničím jiným," řekla k případu finské tiskové agentuře NTB mluvčí společnosti Arja Suominenová. "Průmysl a Nokia považuje ochranu firemních tajemství za velmi důležitou, znepokojení nad touto otázkou jsme vyjádřili již dříve a naše stanovisko je obecně známé," uvedla mluvčí.

Návrh zákona našel ve Finsku celou řadu kritiků. Podle některých právníků například "Lex Nokia" porušuje základní svobody zakotvené v ústavě.

Další kritiku podle agentury ČTK budí skutečnost, že zákon nebude platit jen pro průmyslové podniky, ale i pro univerzity a bytová družstva.Návrh zákona našel ve Finsku celou řadu kritiků. Podle některých právníků například "Lex Nokia" porušuje základní svobody zakotvené v ústavě. Kritiku budí skutečnost, že zákon nebude platit jen pro průmyslové podniky, ale i pro univerzity a bytová družstva.

 

Právě se děje

Další zprávy