Noční můra před Vánoci: obchody budou bez hraček

dkl
2. 10. 2007 0:00
Hračky budou bezpečné. Tedy: pokud budou
Foto: Reuters

Praha - Chcete-li "bezpečné hračky z Číny", těžko se najdou lepší Vánoce než ty, které nás čekají. Ovšem pozor: nákup pro děti o letošních svátcích se zároveň může hodně zdramatizovat.

Po mnoha problémech s nebezpečnými hračkami z Asie a následném stahování milionů kusů z trhu totiž prodejci nově zatlačili na kontrolu kvality.

Pro kupujícího dobrá zpráva, zdálo by se. Ne však v tu nejlepší dobu. Dodávky vánočního zboží jsou totiž už na cestě. Dodatečné kontroly a testování mohou jejich putování k zákazníkovi významně zpomalit. A prodražit.

Vánoce bez panenky?

Analytici varují, že v posledních měsících roku mohou prodejce po celém světě zaskočit menší dodávky, než plánovali. Kvůli aférám s nebezpečnými výrobky z asijské velmoci tak zřejmě obchodníci ve vyspělých západních zemích budou zvyšovat ceny.

Ročně se například v USA prodají tři miliardy hraček, velká část na předvánočním trhu v listopadu a prosinci. Jenže: osmdesát procent pochází z Číny.

Pokud se černá předpověď naplní, nebude co prodávat. Obchodní domy navíc nezaměstnají část sezónních pracovníků, kteří jsou před Vánoci potřeba. Pro ekonomiku druhá špatná zpráva.

Mattel pod tlakem

Série špatných zpráv z Číny pro hračkáře bude znamenat problém i v roce 2008. Až tehdy se plně projeví více testů a kontrol asijského zboží.

"Maloobchodníci tlačí na čínské továrny, aby dodržovaly standardy," upozorňuje Jim Silver, editor magazínu Toy Wishes: "Celý proces výroby se tak zpomaluje."

Problémy s nebezpečnými hračkami během léta ohlásilo hned několik prodejců. Mezi nimi Mattel či Toys ´R´ Us.

Z trhu byly staženy desítky milionů kusů zboží, škody zatím dosahují desítek milionů dolarů.

Foto: Ondřej Besperát
Foto: Mattel
Foto: Mattel
 

Právě se děje

Další zprávy