Nobelista přišel o banku, stát mu ji po 30 letech vzal

Karel Toman
10. 4. 2011 18:09
Ekonom Muhammad Yunus se od soudu dozvěděl, že je pro svou vlastní banku už starý
Muhammad Yunus, nositel Nobelovy ceny míru za rok 2006
Muhammad Yunus, nositel Nobelovy ceny míru za rok 2006 | Foto: Karel Toman, Wikimedia Commons

Dáka - Před bezmála 30 lety založil průkopnickou banku Grameen Bank, která začala poskytovat drobné úvěry chudým. V úterý v ní ekonom Muhammad Yunus, který za svůj "vynález" dostal Nobelovu cenu míru, přišel o rozhodující slovo.

Tento hlasitý kritik bangladéšské vlády totiž prohrál soudní spor o to, jestli může nadále setrvat v čele své vlastní banky.

Spor dokonce vzbudil mezinárodní ohlas a hrozil i zhoršením bangladéšsko-amerických vztahů.

Soud: Jste starý, nemůžete řídit svou banku

Asistent amerického ministra vnitra pro záležitosti Střední Asie Robert Blake Yunuse navštívil během své březnové návštěvy Bangladéše. Reportérům při té příležitosti řekl, že Spojené státy jsou "hluboce znepokojeny" vzniklou situací, a že pokud nebude dosaženo kompromisu, "bude to mít, myslím, dopad na naše bilaterální vztahy," řekl Blake.

Jenže právě kompromisu se v úterý dosáhnout nepodařilo.

"Odvolání je zamítnuto," prohlásil ve svém jednovětném nálezu předseda Nejvyššího soudu Khairul Haque do zaplněné soudní síně. Vrchní státní zástupce Mhbub-e-Alam prohlásil, že Yunus už nemůže dále zastávat své místo.

Yunus u soudu přítomen nebyl, jeho právní zástupce rozsudek odmítl komentovat.

Bangladéšská centrální banka jednasedmdesátiletého Yunuse odvolala z jeho místa šéfa Grameen Bank s odůvodněním, že porušil bankovní pravidlo povinného věku odchodu do důchodu.

Průkopník v boji s chudobou

Yunus ale tvrdil, že odvolání bylo nezákonné, a obvinil vládu, že se snaží převzít kontrolu nad jeho bankou.

Banka Grameen se před skoro třemi dekádami stala průkopníkem v poskytování malých půjček, které měly za cíl pozvednout lidi z chudoby. To v regionu způsobilo hotový boom trhu s mikropůjčkami a Yunusovi to zajistilo zisk Nobelovy ceny míru v roce 2006.

Yunus má ale dlouhodobě špatné vztahy s bangladéšskou premiérkou Sheik Hasinaovou. Tu údajně velmi nazlobil Yunusův pokus zformovat roku 2007 vlastní politickou stranu s podporou mocné armády. Obvinila proto Grameen Bank a další podobné banky, že si účtují vysoké úroky a "sají krev z chudých dlužníků."

Samotná soudní pře se týkala toho, jestli se na Yunus vztahuje bankovní zákon, který stanovuje věk odchodu do penze na 60 let. Centrální banka prohlašuje, že o výjimku z tohoto pravidla ji Yunus nikdy nepožádal.

97 procent klientů jsou chudé ženy

Tyto bangladéšské ženy jsou zaměstnány jako drtičky starých cihel. Rozmlácené kousky se používají do základů budov. V cihelně na předměstí Dháky pracuje 25 žen, pracují 12 hodin denně za denní taxu 60 táka (0.90$).
Tyto bangladéšské ženy jsou zaměstnány jako drtičky starých cihel. Rozmlácené kousky se používají do základů budov. V cihelně na předměstí Dháky pracuje 25 žen, pracují 12 hodin denně za denní taxu 60 táka (0.90$). | Foto: Reuters

Grameen se hájila tím, že centrální banka jeho setrvání ve funkci implicitně schválila, když nevznesla žádné námitky při auditu banky.

Grameen má momentálně v Bangladéši kolem devíti milionů klientů, z nichž 97 procent tvoří ženy. V bance si mohou bez zálohy půjčit malé obnosy, které jim zajistí prostředky k rozjezdu drobného podnikání.

 

Právě se děje

Další zprávy