Nizozemci znárodnili čtvrtou největší banku v zemi

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
1. 2. 2013 11:12
Do bankovní a pojišťovací skupiny SNS Reaal nalila vláda 3,7 miliardy eur
Foto: Thinkstock

Amsterdam - Nizozemci znárodnili svoji čtvrtou největší banku. Do bankovní a pojišťovací skupiny SNS Reaal nalila vláda 3,7 miliardy eur.

V pátek o tom informoval tamní ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Podle něj byl krok nevyhnutelný, jelikož se nepodařilo nalézt jiné řešení a stabilita finančního sektoru začala být nebezpečně ohrožena. Banka je příliš velká a důležitá, aby mohla padnout.

Jak uvedla agentura AFP, samotné operace skupiny byly ziskové. Snížila se ovšem hodnota aktiv (to znamená hlavně poskytnutých půjček), které měla banka v rozvaze, zvláště realit.

Očekává se, že akcionáři společnosti o většinu svých investic přijdou, drobní vkladatelé by naopak měli být „za vodou" - depozita do 100 tisíc eur jsou totiž pojištěna.

O pomoc SNS Reaal se v lednu ucházela i trojice dalších nizozemských bank ABN Amro, ING a Rabobank, Evropská komise to ale kvůli ochraně hospodářské soutěže odmítla a připomněla, že první dvě zmíněné instituce samy dostaly od státu peníze.

Nizozemská vláda podle BBC nezachraňovala SNS Reaal poprvé. S problémy se společnost potýkala již v roce 2008, kdy získala 750 milionů eur. V rámci současné injekce přitom stát 700 milionů předchozího dluhu skupině promine.

grafika1

 

Právě se děje

Další zprávy