Nezaměstnanost v USA stoupá, experti to nečekali

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 12. 2010 16:53
Soukromý sektor vytvořil jen 50 tisíc míst, v říjnu to bylo 160 tisíc.
Boj s rostoucí nezaměstnaností je zatím v USA. Ilustrační foto
Boj s rostoucí nezaměstnaností je zatím v USA. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Washington - Na nejvyšší úroveň od dubna vystoupala nezaměstnanost ve Spojených státech v listopadu. Dosáhla 9,8 procenta po říjnových 9,6 procenta. Údaje oznámilo ministerstvo práce.

Analytici oslovení agenturou Reuters přitom čekali, že míra nezaměstnanosti se v listopadu nezmění. Ekonomika navíc v uplynulém měsíci vytvořila pouze 39 tisíc nových míst, zatímco experti počítali s nárůstem 140 tisíc míst.

Hranici devíti procent překročila míra nezaměstnanosti před devatenácti měsíci, tato doba je nejdelší v historii. Právě vysoká nezaměstnanost ale snižuje spotřebitelské výdaje, které tvoří asi 70 procent celkové ekonomické aktivity.

"Stále vidíme obtížné prostředí na trhu práce. Zaměstnanost v soukromém sektoru se zvyšuje, ale velmi pomalu. Firmy se stále zdráhají přijímat zaměstnance. Mezitím vstupuje na trh práce více lidí hledajících zaměstnání. Takže míra nezaměstnanosti jde nahoru místo dolů," uvedl analytik Gary Thayer ze společnosti Wells Fargo Advisors.

V soukromém sektoru vzniklo v listopadu pouze 50 tisíc pracovních míst, zatímco v předchozím měsíci to bylo160 tisíc míst. Ve veřejném sektoru ale 11 tisíc pracovních míst zaniklo.

"Po oznámení statistiky ohledně nezaměstnanosti poklesnul futures na americký akciový index o 10 bodů. Americká centrální banka FED přistoupila k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování, aby snížily úroky z úvěrů a zabránily možnému poklesu cenové hladiny," konstatoval analytik burzovní společnosti Fio Robin Koklar.

 

Právě se děje

Další zprávy