New York hledá bankéřům práci. Dá 45 milionů USD

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
19. 2. 2009 15:45
Město chce oživit skomírající sektor finanční služeb
Foto: Reuters

New York - Newyorské úřady se rozhodly najít nové uplatnění investičním bankéřům, obchodníkům i ostatním, kteří na Wall Street přišli o práci v důsledku krize. Zároveň jim nabídnou prostory a kapitál pro další podnikání. Na plán má padnout dohromady 45 milionů dolarů z vládních peněz, píše list International Herald Tribune.

Cílem je zastavit úprk talentů z hroutícího se finančního sektoru, jenž poháněl ekonomiku USA po desítky let, a urychlit jeho oživení. To však může trvat roky, připomněly úřady.

"Prázdnotu" po institucích jako Lehman Brothers nebo Bear Stearns by podle města mohly zaplnit obří banky a finanční firmy z Asie i ostatních částí světa. Úřady doufají, že jim vláda schválí 30 milionů dolarů na to, aby giganty nalákaly k rozjetí finančních operací.

Zbylých 15 milionů dolarů má být investováno do založení firem, které dají práci propuštěným investičním expertům. Mluví se o tom, že společnosti takového typu by mohly vzniknout v newyorském sousedství SoHo a na dolním Manhattanu.

Není možné předpovědět, jak se finanční služby podaří oživit, nechal se podle listu slyšet starosta New Yorku Michael Bloomberg. Vyhlídky ale vidí optimisticky. "Až se tak stane, města po celém světě budou soutěžit o pracovní posty, které to přinese. V New Yorku na tento den nečekáme. Místo toho zaujímáme agresivní kroky k tomu, abychom městu zabezpečili rozvoj. Přitom upřednostňujeme jedinou věc: inovaci," prohlásil starosta.

Od programu se očekává, že za zhruba deset let městu přinese 25 tisíc nových pracovních míst a 750 milionů dolarů. V příštích letech by měl Wall Street podle Bloomberga hrát v ekonomice New Yorku daleko menší roli, možná také navždy. Úřady momentálně odhadují, že město ve finanční službách kvůli recesi přijde o 65 tisíc pracovních pozic.

 

Právě se děje

Další zprávy