Nestlé stahuje "kontaminované" mléko

Redakce eko
23. 11. 2005 15:40
Řím – Italové zadrželi 30 milionů litrů dětského mléka Nestlé. Našli v něm barvivo IPX.

Italská policie zadržela 30 milionů litrů kontaminovaného dětského mléka, jehož výrobcem je švýcarská společnost Nestlé. Testy ukázaly, že mléko obsahovalo stopy barviva používaného na obaly tetrapak.

Potravinářská firma tvrdí, že množství látky izopropylthioxanton (IPX), které se dostalo do mléka, nemůže ohrozit lidské zdraví. Přesto se rozhodla stáhnout z trhu všechny výrobky, kterých by se to mohlo týkat. Podle BBC se stažení týká kromě Itálie také Francie, Španělska a Portugalska.

Italský ministr zemědělství Gianni Alemanno požaduje, aby se děti, které pily mléčné výrobky Nestlé po dlouhou dobu, podrobily testům. "Není možné, aby se bezbranné bytosti vystavovaly vážnému riziku z tak běžné potraviny, jako je mléko," řekl Alemanno.

V Česku se takové mléčné výrobky neprodávají

Společnost Nestlé v Česku ani na Slovensku takové mléčné výrobky neprodává. "Takový typ výrobku na našem trhu vůbec neprodáváme a spotřebitelů ani zákazníků v ČR a SR se tento problém netýká," řekl manažer vnějších vztahů Nestlé Česko Martin Walter.

Italové stahovali mléko už podruhé

Celostátní policejní akce se zaměřila na dva druhy výrobků, oba s datem použitelnosti do září 2006. Italové už na začátku listopadu zabavili asi dva miliony litrů dětského mléka Nestlé a i tehdy uvedli, že výrobky obsahují známky kontaminace stejnou látkou.

"Po zabavení dvou milionů litrů mléka 9. listopadu jsme nyní zadrželi 30 milionů litrů výrobku v celé Itálii," řekl dnes agentuře Reuters zástupce policie. Podle něj nejde jen o výrobky z obchodů a skladů, ale i z kamionů.

Výrobky, které policie zadržela, nesou název Latte Mio, Mio Cereali, Nidina 1 a Nidina 2. Firma Nestlé uvedla, že látku ITX použila při potisku některých krabic tetrapak. Rozhodla se také, že bude u balení dětského mléka používat jiný způsob potisku.

Italská policie zadržela 30 tisíc litrů dětského mléka Nestlé. Má podezření na kontaminaci chemickou látkou ITX.
Italská policie zadržela 30 tisíc litrů dětského mléka Nestlé. Má podezření na kontaminaci chemickou látkou ITX. | Foto: Reuters

Mluvčí švédské firmy Tetra Pak Patricia O'Hayerová tvrdí, že látka není toxická. "Není na žádném seznamu toxických látek." Na seznamu látek, které nemají přijít do styku s jídlem ji podle mluvčí nemá ani Světová zdravotnická organizace.

Zabavení mléka je už druhý "zásah" italských úřadů proti švýcarskému potravinářskému koncernu. V říjnu udělil italský antimonopolní úřad Nestlé a dalším šesti výrobcům dětské výživy pokutu téměř deset milionů eur za to, že nastavují ceny mnohem výše než v jiných evropských zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy