Nestlé představilo presovač na čaj

Petr Jemelka Petr Jemelka
20. 5. 2010 17:44
První propresovaný čaj ochutnají Francouzi
Zda budou milovníci čaje ochotní pít nápoj připravený strojem, zatím nikdo neví
Zda budou milovníci čaje ochotní pít nápoj připravený strojem, zatím nikdo neví | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Švýcarský potravinový gigant Nestlé, který je známý především svými čokoládovými výrobky a rozpustnou kávu Nescafé, se pokusí změnit návyky Evropanů.

Po úspěšném zavedení automatů Nespresso nás chce naučit pít kvalitní čaj z automatu. Nový produkt je zatím pracovně nazýván Special T a jako první ho budou moci vyzkoušet Francouzi.

Pokud se osvědčí, budou ho moci ochutnat milovníci čaje i z ostatních evropských zemí a následně zákazníci v Turecku, Rusku nebo Číně. Informoval o tom server listu The New York Times.

„Lidé mají rádi čajové chvilky, je to moment, kdy přerušíte svou práci a na chvíli se zastavíte. Milovníci čaje mají s touto částí dne spojené silné prožitky," domnívá se vedoucí projektu Special T Henk Kwakman, který měl na starosti i rozjezd projektu Nespresso.

Kvalitní čaj za pár sekund nebo další krám do kuchyně?

Čaj Special T bude fungovat na podobném principu jako automaty Nespresso. Přesná dávka čajových lístků bude umístěna v jednorázovém zásobníku, který se v automatu perforuje a pod silným tlakem jím bude prohnána voda.

Automat údajně sám rozezná, o jaký druh čaje se jedná a podle toho zvolí ideální teplotu i tlak.

Po zaváděcích cenách, které budou nižší, se bude automat Special T ve Francii prodávat za 129 eur (zhruba 3 300 korun). 10 dávek čaje pak bude k mání za 3,5 eura.

Zatím žádný Clooney

Podobně jako tomu bylo u Nespressa, jsou mnozí analytici skeptičtí. Značná část lidí podle nich odmítá myšlenku, že by si koupili další stroj do kuchyně jen proto, aby jim dělal čaj. Navíc by pak museli kupovat čaj od jednoho výrobce.

Podobnou skepsi ale analytici vyjadřovali i při představení produktu Nespresso, který je na trhu už od roku 1988 a nakonec jim Nestlé dokázalo, že se mýlili. Na druhou stranu ale Nespresso prorazilo až poměrně nedávno a to ještě díky tomu, že mu svou tvář propůjčil hollywoodský herec George Clooney. Special T zatím žádnou podobně chytlavou tvář nemá, tak uvidíme. 

 

Právě se děje

Další zprávy