Není to konec světa, píší o ratingu Financial Times

ČTK ČTK
14. 1. 2012 20:05
Prestižní list komentuje hromadné snížení ratingu zemím eurozóny.

Londýn - Rozhodnutí agentury Standard & Poor's snížit rating Francie je okamžikem, kterého se mnozí obávali, především prezident Nicolas Sarkozy. Ale i když může podrazit nohy snahám eurozóny o zažehnání dluhové krize, není to konec světa, hodnotí prestižní britský list Financial Times událost, která v pátek večer rozhýbala státníky Evropské unie.

S&P naplnila své a kvůli krizi snížila hodnocení hned devíti zemí eurozóny. O nejvyšší možnou známku AAA přišli Francouzi a Rakušané (na AA+) a horší rating mají také Itálie (z A na BBB+), Španělsko (z AA- na A), Portugalsko (z BBB- na BB), Slovinsko (z AA- na A+), Kypr (z BBB+ na BB) či Malta (z A na A-).

V redakčním komentáři však FT píší: Nejpravděpodobnějším výsledkem a nejlepší nadějí je, že rozhodnutí toho zas tak moc nezmění.

Sarkozy prodělá

Úvěrové ratingy států jsou podle listu jako takové irelevantní: neodhalují nové informace a měly by být předem jasné.

Sama S&P to prý do určité míry připouští, když zveřejnila svou metodologii založenou na stejných rozumných faktorech, jaké užívá každý při posuzování rizika u států. Pokud mají rozhodnutí o ratingu dopad, i když by tomu tak být nemělo, je to proto, že vlády jim tuto roli přisoudily prostřednictvím oficiální regulace a rétorickým fetišizováním, píší FT.

V případě Francie býval hlavním fetišistou Nicolas Sarkozy, který dlouho trval na posvátnosti razítka AAA. Sarkozy bude také podle FT jediný, kdo na snížení ratingu určitě prodělá. Bude doma vypadat slabý několik měsíců před volbami a bude mít horší karty při jednáních v eurozóně.

Jinak by ekonomický dopad mohl být omezený, míní britský list. Argumentuje tím, že Francie dostává své státní finance pod kontrolu a snížení ratingu o jeden stupeň jednou agenturou nemusí zvýšit náklady na půjčky.

Obětí může být fond eurozóny

Hlavní obětí by mohl být AAA rating záchranného fondu eurozóny, píší FT.

Ale to by podle listu nebylo špatné. Pokud by eurozóna přijala pro svůj záchranný fond rating AA, odstranilo by to omezení, které si sama stanovila pro fondy na pomoc ohroženým státům, zdůraznily FT.

Připomínají také, že snížení ratingu jen zvýší oficiální hněv vůči ratingovým agenturám a hlavně vůči S&P, která nediplomaticky načasovala snížení ratingu Spojených států.

Ale v krizi není žádné dobré načasování. Vlády eurozóny udělají nejlépe, když se zaměří na řešení jakýchkoli důsledků, které kroky ratingových agentur budou mít, uzavírá list.

 

Právě se děje

Další zprávy