Nemilá premiéra u Starbucks: Prvně za 15 let ve ztrátě

djl, Reuters
31. 7. 2008 11:15
Firma propouští, má ztrátu 6,7 mil. USD
Také si říkáte, že jste to logo již někde viděli? Je to možné, ve světě je síť kaváren Starbucks velmi rozšířená a kelímky s tímto symbolem můžete zahlédnout nezřídka v zahraničních filmech.
Také si říkáte, že jste to logo již někde viděli? Je to možné, ve světě je síť kaváren Starbucks velmi rozšířená a kelímky s tímto symbolem můžete zahlédnout nezřídka v zahraničních filmech. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Los Angeles - Dva dny poté, co kavárenský obr Starbucks oznámil plány na zavření více než šesti set poboček po celých Spojených státech a Austrálii, vyšel najevo i důvod k tomuto rozhodnutí.

Společnost zveřejnila, že její hospodaření skončilo ve druhém kvartále ve ztrátě 6,7 milionu dolarů. Vedení firmy v úterý zároveň se zprávou o uzavření amerických a australských poboček zveřejnilo i snížení odhadovaného zisku za celý rok 2008.

Tento krok odůvodnili zástupci Starbucks rychle rostoucími náklady a poklesem návštěvnosti svých poboček v USA. Šéf firmy Howard Schultz se nechal slyšet, že firma stále tvrdě doplácí na následky hypoteční krize, kvůli níž klesá kupní síla velké části Američanů.

Čtěte více: Kávová vlna Starbucks v USA a Austrálii rychle chladne

Proto také firma již potřetí v tomto roce změnila otevírací dobu svých kaváren. "Chceme být opatrní, jak jen to bude možné, dokud budou zákazníci pod tímto nadměrným tlakem," řekl Schultz.

Po USA je pokles nejvíce znatelný ve Velké Británii, kde byl průběh hypoteční krize po Spojených státech nejzávažnější.

Kromě odhadovaného zisku firma revidovala i počet plánovaných nově otevřených kaváren v zámoří. Zatímco původní plány počítaly s více než tisícem nových poboček v roce 2008, nyní počítá jen s devíti sty.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy