Německým firmám hrozí vlna nepřátelských převzetí

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
2. 11. 2010 14:22
Stavební gigant Hochtief mohou zachránit snad už jen šejkové.

Berlín - Země jako Francie nebo Španělsko mají dlouhé lokty a těžko připustí, aby mezinárodní společnosti kupovaly jejich národní šampióny. Německé zákony naopak umožňují snadné nepřátelské převzetí zdravých firem. A vláda to v brzké době ani nezamýšlí změnit.

Německé stavební společnosti Hochtief mohou snad pomoci jen šejkové. Španělský konkurent ACS ji chce převzít a vlastní už 29procentní podíl. Jen intervence některého z bohatých suverénních fondů by pomohla zastavit cestu Španělů k převzetí Hochtiefu.

Do situace se zapojila už i německá kancléřka Merkelová, která osobně představila řediteli Hochtiefu ekonomického ministra z Kataru. Katar se zatím nerozhodl. Obdobně i německá vláda došla k názoru, že nemá cenu upravovat legislativu na ochranu svých zájmů a nejlepší je být v roli "zainteresovaného pozorovatele".

Zdá se, že německá společnost Hochtief, která je naprosto finančně zdravá a nemá téměř žádné dluhy, bude převzata zahraničním konkurentem, který se topí v dluzích a může mít snahu firmu rozprodat. Španělská firma tyto záměry popírá, ovšem prodej některé z poboček konkurenta by jí pomohl omezit dluhy.

Zhouba volného trhu

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle to považuje za běžný jev tržní ekonomiky. Někdo to může vnímat jako zvrácenost volného trhu, kdy odměňována nebývá strana, která úspěšně podniká, ale ta, která využívá vágní německé právo k nákupě konkurence za levnou cenu.

Německý průmysl se teď bojí masivního prodeje firem za levné ceny. Hochtief je jen začátkem.

Experti předpokládají, že německé firmy čelí vlně nepřátelských převzetí. Atraktivních obětí je dost - je ohroženo asi tucet ze sta největších firem. Mají málo dluhů, hodně hotovosti, mají solidní zisky, ale jejich cena na burze je relativně nízká.

Potenciálními cíli mohou být podle deníku Handelsblatt firmy Infineon, Rheinmetall, MTU Aero Engines, výrobce polovodičů Aixtron nebo biotechnologická firma Qiagen. Žádná z těchto firem nemá majoritního vlastníka, což by znesnadnilo převzetí. Nízké poměry P/E naznačují, že budoucí kupec by mohl splatit kupní cenu během několika let z dividend.

Pravidla trochu jinak

Německá vláda v tomto ohledu mnoho nezmůže. Brüderle si myslí, že exportně orientovaná země jako Německo se nemůže izolovat a zamezit mezinárodním tokům.

Více čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy