Německý průmysl překvapil. Je lepší než nálada

ČTK ČTK
7. 9. 2012 15:47
Dovoz i vývoz v Německu rostl, i když trh očekával pokles
Vlajky Řecka a Německa na stožárech před budovou německého kancléřství.
Vlajky Řecka a Německa na stožárech před budovou německého kancléřství. | Foto: Reuters

Berlín - Bilance zahraničního obchodu Německa skončila v červenci přebytkem 16,1 miliardy eur (asi 397,8 miliardy Kč). Znamená to nepatrný pokles proti červnu, kdy přebytek po zpřesnění dat podle tamního statistického úřadu činil 16,3 miliardy eur (asi 402,7 miliardy Kč). Překvapivý je růst objemu vývozu a hlavně růst dovozu. Německá ekonomika tak zůstává relativně odolná vůči krizi v eurozóně.

Export se podle sezónně přepočtených údajů zvýšil o 0,5 procenta na 92,9 miliardy eur (asi 2,3 bilionu Kč), zatímco import vzrostl o 0,9 procenta na 76,8 miliardy eur (asi 1,9 bilionu Kč). Analytici čekali přesně opačný vývoj; v anketě agentury Reuters předpovídali, že export se o 0,5 procenta sníží, u importu čekali pokles o 0,3 procenta.

Lepší je i celková bilance: přestože se kvůli silnějšímu růstu objemu dovozu přebytek mírně snížil, na trhu se čekal pokles mnohem výraznější. V průměru na 15,5 miliardy eur.

"Začátek třetího čtvrtletí byl úspěšný, především vzhledem k příznivému vývoji průmyslových zakázek," poznamenal Andreas Rees z finančního ústavu UniCredit. "Nezdá se, že by aktivita v průmyslu nějak dramaticky klesla," dodal. Podle něj je ale jen otázkou času, než se horší čísla institutu Ifo a pokles indexu nákupních manažerů promítne do tvrdých dat.

Statistika z poslední doby naznačila, že největší ekonomika eurozóny začíná pociťovat problémy, ačkoliv dosud si celkově vedla mnohem lépe než ostatní země. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil jen o 0,3 procenta a podle části analytiků může Německu hrozit recese.

 

Právě se děje

Další zprávy