Německý parlament dal dvojité ANO záchraně eura

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 5. 2010 15:01
Dolní i horní komora německého parlamentu odhlasovala příspěvek do záchranného fondu pro euro. Zbývá podpis prezidenta.
Německý parlament rozhoduje, zda přispěje do fondu na záchranu eura.
Německý parlament rozhoduje, zda přispěje do fondu na záchranu eura. | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Obě komory německého parlamentu řekly ano fondu na záchranu eura. Po Bundestagu schválila plán, který umožní nejsilnější evropské ekonomice příspěvek k záchraně eura, i horní komora parlamentu.

Zákon, na jehož základě Německo přispěje na záchranné konto pro zadlužené země eurozóny 123 až 148 miliardami eur, schválila dolní komora parlamentu 319 hlasy, 75 poslanců bylo proti, 195 se zdrželo hlasování. Odpoledne jej posvětila i komora horní. Nyní je zapotřebí ještě podpis prezidenta Horsta Köhlera..

Němečtí poslanci jsou v "házení" miliardových záchranných kruhů již dobře proškoleni, Před dvěma týdny odhlasovali, že jejich země přispěje částkou 22,4 miliardy eur k záchrannému plánu Řecka.

Obě konta nabízející spasení čerpají finance jednak z členských zemí eurozóny, ale i z Mezinárodního měnového fondu. Ten na záchranu Řecka přispěje 30 miliardami eur, na záchranný účet pro euro, kde se má celkem shromáždit 750 miliard eur, pak přihodí 250 miliard.

Mladší z obou plánů vznikl v reakci na Řeckou krizi a má zabránit jejímu rozšíření na další jihoevropské členy eurozóny, především na Španělsko, které krize drtí nejvíc. Cílem vytvoření záchranného konta je stabilizace eura a finančních trhů, které na nejistotu v eurozóně velmi citlivě reagují například zvyšováním úroků z dluhopisů zadlužených států i pádem akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy