Německý finanční dozor chce vyšetřovat celé bývalé vedení Volkswagenu

ČTK ČTK
21. 6. 2016 18:40
Německý úřad pro dozor nad finančním trhem (BaFin) žádá o vyšetřování celého bývalého představenstva automobilové skupiny Volkswagen kvůli podezření, že loni manipulovalo s trhem, když neinformovalo investory o případu obcházení emisních testů. Agentuře Reuters to v úterý řekla osoba obeznámená s případem. Prokuratura v dolnosaském Braunschweigu v pondělí sdělila, že zahájila na podnět BaFinu vyšetřování bývalého šéfa Volkswagenu Martina Winterkorna a dalšího nejmenovaného manažera.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Nový požadavek německého úřad pro dozor nad finančním trhem (BaFin) by mohl ohrozit nejvyšší šéfy Volkswagenu. Úřad žádá podle zdroje Reuters prošetřit celé bývalé představenstvo.

Prokuratura vyšetřuje podezření, že Volkswagen nesplnil povinnost informovat investory o negativních finančních dopadech skandálu s emisemi před loňským 22. zářím, kdy se automobilka k manipulacím s emisemi přiznala. Mluvčí prokuratury Klaus Ziehe k úterní zprávě pouze řekl, že vyšetřování se může rozšířit, ale i zúžit.

Dotknout se může předsedy představenstva Matthiase Müllera i předsedy dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche. Volkswagen v úterý uvedl, že druhým vyšetřovaným členem výkonného vedení je šéf značky VW Herbert Diess. Firma ale dodala, že žádné poznatky o manipulaci s finančním trhem nemá.

Volkswagen loni v září po zjištění amerických úřadů přiznal, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Aféra se po celém světě týká asi 11 milionů naftových aut.

Ve středu se koná výroční valná hromada Volkswagenu. Na ní by se investoři mohli domáhat odpovědi na otázku, kdo je za emisní skandál zodpovědný.

Volkswagen loni kvůli nákladům spojeným s aférou prodělal 1,6 miliardy eur (43 miliard Kč), což byla nejvyšší celoroční ztráta v jeho historii. Skandál loni automobilku připravil o více než 16 miliard eur a předpokládá se, že náklady spojené s aférou se budou dál zvyšovat.

 

Právě se děje

Další zprávy