Německo zažívá zlé časy, ekonomika je v recesi

Pavla Adamcová Tomáš Fránek, Pavla Adamcová
13. 11. 2008 11:30
HDP se snížil o 0,5 procenta, dopad to může mít i na Česko
Foto: Reuters

* Doplnili jsme první odhady analytiků * Německá recese se podle nich dotkne českých vývozců: Tamní firmy omezí odběr

Berlín - Německo poslalo ve čtvrtek do Evropy špatnou zprávu: Domácí ekonomika je v recesi.

Hrubý domácí produkt se podle spolkového statistického úřadu snížil ve třetím čtvrtletí o 0,5 procenta po poklesu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících.

Německo bylo naposledy v recesi v první polovině roku 2003.

Důležitý obchodní partner

Největší evropská ekonomika se tak dostala do recese, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou.

Je to důležitá zpráva i pro Česko. Německo je totiž nejdůležitější obchodní partner, pro české firmy je německý trh nejdůležitějším odbytištěm.

"Jelikož je Německo největším obchodním partnerem České republiky, nejde o příznivou zprávu ani pro české podniky, které do této země vyvážejí. Pokles ekonomiky ukazuje na omezování výroby - tím jak klesá poptávka po německých výrobcích, což firmy přenesou na své dodavatele do dalších zemí včetně ČR," vysvětlil pro Aktuálně.cz analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Utrpí podle něj také důvěra spotřebitelů a jejich poptávka po zboží.

Propad ekonomiky ve třetím čtvrtletí byl prudší, než očekávali analytici. Ti agentury Reuters počítali s poklesem o 0,2 procenta. Statistický úřad ale opravil tempo poklesu za druhé čtvrtletí na 0,4 procenta z původně ohlášených 0,5 procenta.

"Dnešní data jsou zklamáním, přestože byla lehce nahoru revidována hodnota za předchozí čtvrtletí. Vyšší než čekaný pokles patrně vyústí ve snižování výhledu růstu ekonomiky na příští rok, již nyní se hovoří o tom, že by německé HDP mohlo klesnout o 1 - 1,5 procenta," doplnil Potměšil.

Meziroční tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 1,3 procenta z 3,3 procenta ve druhém čtvrtletí. "Negativní vliv na hrubý domácí produkt měl zahraniční obchod se silně rostoucím importem a oslabujícím exportem," uvedl statistický úřad.

Pomůže miliardový balíček?

Německá vláda ve snaze podpořit skomírající ekonomiku schválila balíček v hodnotě 50 miliard eur (zhruba 1,21 bilionu korun). Součástí 50miliardového balíčku jsou daňové úlevy pro automobilový sektor a finanční prostředky pro projekty v oblasti infrastruktury a stavební práce. Na dva roky se počítá s degresivním odpisem movitých ekonomických statků.

Hlavním důvodem pro podobná opatření je podle ministra hospodářství Michaela Glose zachování milionu pracovních pozic, o které by s příchodem recese mohli němečtí občané přijít.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Tomáše Sedláčka: Proč naše banky nemají problémy
 

Právě se děje

Další zprávy