Německo mává krizi, ekonomika rostla nejvíc za 20 let

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
12. 1. 2011 10:38
HDP Německa rostlo v roce 2010 o 3,6 procenta, nejvíce od roku 1991.
Letos sice poroste ekonomika pomaleji, zato oživení dostane stabilnější základy.
Letos sice poroste ekonomika pomaleji, zato oživení dostane stabilnější základy. | Foto: Reuters

Berlín - Nejrychleji za posledních devatenáct let rostla v loňském roce německá ekonomika. Podle čerstvého údaje spolkového statistického úřadu se hrubý domácí produkt Německa v loňském roce zvýšil o 3,6 procenta.

Rok 2009 byl přitom ve znamení nejhlubšího propadu od druhé světové války - HDP pokleslo o 4,7 procenta.

Pro českou ekonomiku je to mimořádně dobrá zpráva, je totiž na sousední ekonomice, která je zároveň největší v Evropě, silně závislá. Německo spolkne přibližně třetinu veškerého exportu z Česka, který například jen v listopadu loňského roku dosáhl 76,8 miliard korun.

Jak informovala agentura Reuters, podle prognóz poroste německá ekonomika i v letošním roce, i když tempo pravděpodobně zpomalí. Oživení postupně získává stabilnější základy a snižuje svou závislost na exportu.

"Příspěvek exportu k loňskému růstu HDP činil 1,1 procentního bodu, což je méně než polovina celkového růstu. Takže motorem růstu je zejména domácí poptávka," uvedl Hassel.

Ekonom Jörg Krämer ze společnosti Commerzbank předpověděl, že německé hospodářství letos stoupne o tři procenta. Upozornil však, že tento odhad je optimističtější než prognózy většiny ostatních ekonomů.

Statistický úřad také oznámil, že rozpočtový deficit německého veřejného sektoru loni stoupl na 3,5 procenta HDP z předloňských tří procent. Nárůst schodku byl podle agentury Reuters o něco výraznější, než očekávali analytici. "Veřejná spotřeba se velmi výrazně zvýšila kvůli rozpočtovým stimulačním programům," řekl Hassel.

Růst HDP v Německu se pravděpodobně ještě nějakou dobu nepřiblíží úrovni ze začátku 90. let. Po dokončení znovusjednocení země v roce 1990 rostla ekonomika o 5,2 procenta, o rok později o 5,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy