Německé firmy:Maďarsko zažije horší časy

ČTK, eko
27. 3. 2006 14:48
Budapešť - Německé firmy, které působí v Maďarsku, začínají budoucnost maďarské ekonomiky vidět ve stále černějších barvách.

Navzdory tomu ale své vlastní vyhlídky považují za příznivé. Ukázal to průzkum, který provedla Německo-maďarská obchodní komora. Ta se dotazovala více než 200 podniků, které mají z větší části německé majitele.

V průzkumu řeklo 24 procent podniků, že budoucnost maďarské ekonomiky vidí pesimisticky. To je výrazný nárůst proti loňsku, kdy takto odpovědělo pouze 19 procent firem.

Naopak podíl optimistů mezi podniky klesl na 19 z předchozích 24 procent. Ještě v roce 2004 se k optimistům řadilo 44 procent dotázaných podniků.

Firmy: Zlepšete stav veřejných peněz

Firmy v Maďarsku považují za největší problém stav veřejných financí a deficit rozpočtu. Celých 42 procent dotázaných si proto myslí, že prioritou příští vlády by mělo být právě zlepšení stavu veřejných financí.

"Od nové vlády se očekávají dvě hlavní věci: jednou je návrat k makroekonomické rovnováze, druhou snížení byrokracie a modernizace veřejné správy," poznamenal předseda komory a generální ředitel telekomunikační skupiny Magyar Telecom Elek Straub.

V Maďarsku budou v dubnu volby do parlamentu, podle průzkumů veřejného mínění ale nemá žádná strana výrazný náskok. Své pozice se budou snažit uhájit vládní socialisté.

Vláda očekává, že rozpočtový deficit letos dosáhne 6,1 procenta hrubého domácího produktu. Analytici jsou skeptičtější a předpovídají, že deficit vzroste k 7,7 procenta HDP.

Problém jménem korupce

Německým firmám vadí, že v Maďarsku nenacházejí dostatek kvalifikované pracovní síly, za jeden z hlavních problémů ale považují korupci.

Přesto více než tři čtvrtiny firem tvrdí, že kdyby se měly dnes rozhodovat, kam umístí investici, znovu by zvolily Maďarsko.

Pokud jde o priority z hlediska umístění investice, ve střední Evropě mezi německými podniky vede Česká republika a Slovensko. Těsně za nimi je Maďarsko a až s velkým odstupem Polsko.

 

Právě se děje

Další zprávy