Německá vláda už drží podíl v infekční Hypo Real Estate

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
28. 3. 2009 23:25
V první fázi stát převezme akciový podíl v HRE ve výši 8,7 procenta
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Berlín - Německá vláda učinila další krok v pokusu zachránit druhý největší hypotéční ústav v Německu - Hypo Real Estate.

Ústav oznámil v polovině září 2008 vážné problémy kvůli globální úvěrové krizi. Ty během pár týdnů přerostly v boj o existenci. HRE byla vůbec první z takzvaných blue chip firem, jejichž akcie se obchodují na burze ve Frankfurtu, která musela požádat o pomoc vládu. (Blue chips je označení pro nejkvalitnější akcie).

Kabinet usiluje firmu zestátnit. "Musíme zachránit HRE a postarat se, aby krize neinfikovala celý náš bankovní systém," uvedla před časem kancléřka Angela Merkelová.

V sobotu Berlín oznámil, že v brzku převezme akciový podíl v HRE ve výši 8,7 procenta doby první krok v úplném ovládnutí ústavu.

Server Finanční noviny popsal, že vláda prozatím prostřednictvím svého fondu pro záchranu bank SoFFin odkoupí 20 milionů akcií v hodnotě 60 milionů eur (zhruba 1,65 miliardy korun, které ztrátová banka vydá v rámci navýšení svého kapitálu.

Německá vláda už v půli února ušila HRE přímo na míru zákon, podle kterého bude moci stát převzít kontrolu nad soukromou bankou, která se ocitne v problémech kvůli finanční krizi.

Důležitou podmínkou pro uplatnění tohoto krajního řešení je takzvaná "systémová relevance" příslušného institutu. To znamená, že musí být významný pro fungování celého národního hospodářství.

Vyvlastňovací zákon vnímá znárodnění jako nejkrajnější řešení. Nejprve předpokládá zkoumání, zda lze pro záchranu příslušné banky přijmout mírnější opatření jako svolání mimořádné valné hromady zachraňovaného peněžního ústavu a kapitálová opatření.

Procedury posuzování musí být zahájeny nejpozději do konce června a příslušný dekret o zestátnění může být vydán nejpozději do 31. října. Časové omezení vyplývá právě z toho, že byla norma napsána pro Hypo Real Estate, do které už Německo nalilo 102 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy