Německá vláda horečnatě hledá, jak zachránit Hypo Real

Simona Holecová, Lenka Málková
5. 10. 2008 18:00
Kancléřka Merkelová: Nesmí nakazit celý náš bankovní systém
Hypo Real Estate
Hypo Real Estate | Foto: Reuters

Poslední vývoj -------------- * Konscorcium bank odmítlo vypomoci * Kvůl kritické situaci se sešla německá vláda * Kancléřka Merkelová: Nesmí nakazit celý náš bankovní systém

Berlín - Situace kolem druhého největšího hypotečního ústavu v Německu, Hypo Real Estate, se komplikuje. Vedení se nedaří prosadit plánovaný záchranný plán.

Konsorcium bank, které přislíbilo vynaložit 35 miliard eur (868 miliardy korun), o víkendu pomoc odřeklo.

Německé deníky: 35 miliard nestačí

Důvodem je podle německých deníků zjištění Deutsche Bank. Ta zjistila, že na záchranu Hypo Real Estate je třeba mnohem více peněz, než se původně myslelo. Server Spiegel píše o 70 až 100 miliardách eur, které bude třeba do hypotečního ústavu do roku 2009 nalít.

Kritická situace přiměla německý kabinet, aby se mimořádně sešel a znovu se pokusil o záchranu finančního ústavu. Na schůzku dorazili i finančníci z Německé národní banky.

Kancléřka Angela Merkelová vystoupila odpoledne ze zásadním prohlášením, v němž znovu požádala konsorcium, aby přehodnotilo své rozhodnutí nezasáhnout. "Manažeři a finanční instituce musí převzít odpovědnost. Musíme zachránit HRE a postarat se, aby krize neinfikovala celý náš bankovní systém," řekla Merkelová.

Ministr financí Peer Steinbrück uvedl, že kabinet chystá "speciální institucionální řešení". Detaily zatím neprozradil.

Dosavadní plán počítal s tím, že Hypo Real potřebuje na záchranu oněch 35 miliard eur, z toho by však 27 miliard měla poskytnout vláda. Plán už schválila Evropská komise.

Bojujeme o přežití

Hypo Real nezastírá, že situace je vážná. "Nyní bojujeme o budoucí existenci podniku. Je to samozřejmě složitá situace," přiznal mluvčí banky Hans Obermeier.

Odmítl ale říci, jestli má banka ještě nějaké další možnosti. "Můžeme jen předpokládat a doufat, že všechny subjekty, které se těch jednání účastní, si plně uvědomují vážnost situace," dodal.

Hypo Real Estate je v Německu druhým největším hypotečním ústavem, který se zaměřuje na financování komerčních nemovitostí.

Banka se kvůli globální úvěrové krizi dostala do potíží v polovině září a z firem, jejichž akcie se obchodují na burze ve Frankfurtu, je to první takzvaný blue chip, který teď žádá o pomoc vládu, uvedly Finanční noviny. Blue chips je označení pro nejkvalitnější akcie.

 

Právě se děje

Další zprávy