Německá lokomotiva stále táhne, český vagón brzdí škrty

ČTK Karel Toman, ČTK
14. 8. 2012 10:30
Německo letos poroste o 0,7 procenta, HDP České republiky se naopak propadá
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: VW

Berlín - Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,3 procenta z 0,5 procenta v prvním čtvrtletí. Rostla ale o něco rychleji, než se čekalo.

"Ekonomická lokomotiva Evropy tedy brzdí, ale zatím necouvá," shrnul to v ranní glose analytik ČSOB Jan Čermák. "Růst zůstává viditelně kladný a patří k nejsvižnějším v celé měnové unii," dodal.

Meziročně růst hrubého domácího produktu největší evropské ekonomiky zvolnil na 0,5 procenta z 1,7 procenta v předešlých třech měsících. Oznámil to v dnešním předběžném odhadu německý spolkový statistický úřad.

Ekonomové podle agentury Reuters očekávali v průměru mezičtvrtletní růst HDP o 0,2 procenta. Úřad uvedl, že ekonomice v posledním čtvrtletí pomohly domácí výdaje i zlepšená bilance zahraničního obchodu, což obojí vyrovnalo pokles investic.

Němci začali nakupovat 

"Vývoz rostl o něco více než dovoz," uvedl úřad. "Navíc doma byla soukromá i veřejná spotřeba vyšší než v předešlém čtvrtletí," dodal.

Německá vláda nyní předpovídá pro celý letošní rok růst jen o 0,7 procenta po loňském vzestupu o tři procenta. Přední německé ekonomické instituty však odhadují letos růst kolem jednoho procenta a příští rok zrychlení ke dvěma procentům.

"Nezbývá než konstatovat, že z jádra eurozóny přicházejí relativně dobré zprávy," tvrdí analytik Čermák, který připomněl, že recesi se vyhnula také druhá největší ekonomika Evropy, Francie, i když v jejím případě to bylo při mezikvartální hospodářské stagnaci "jen o fous."

Výhled na druhou polovinu roku podle Čermáka vypadá podstatně hůře, než jak skončilo první pololetí. "Avšak mluvíme-li o hospodářském růstu jádra eurozóny, pak je jasné, že žádná katastrofa se zatím nekoná," míní Čermák.

Svůj podíl na tom podle něj může mít nejen velmi uvolněná měnová politika Evropské centrální banky, ale také slabší kurz eura, který dokážou exportně orientované ekonomiky Německa a Francie využít.

Český vagón brzdí vládní škrty

Česko, jako pověstný hospodářský vagón Německa naopak stále výrazněji zpomaluje. Meziročně český HDP klesl o 1,2 % a mezičtvrtletně o 0,2 %. A to navzdory rekordní obchodní bilanci, která v červnu vylétla dokonce k přebytku 30 miliard korun.

Podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa totiž za tento přebytek může pokles dovozu do Česka, a ne růst vývozu z našich továren, což "ukazuje na nízkou aktivitu v ekonomice." To má za následek nezaměstnanost přes 8 %, což je skoro půl milionu lidí bez práce.

"Pokud se německá ekonomika udrží v růstu, jako tomu bylo ve druhém čtvrtletí, může to pomoci také domácímu HDP," uvažuje Volf. "Na druhé straně výkon domácí ekonomiky brzdí snižující se vládní výdaje ve snaze snížit tempo růstu dluhu," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy