Německá ekonomika rostla, radost ale nevydrží dlouho

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
24. 5. 2012 11:48
HDP vzrostl meziročně o 1,7 procenta, v květnu však klesla důvěra i produkce

Berlín - Německá ekonomika zaznamenala v prvním čtvrtletí výrazné oživení, jímž se vydělila ze zbytku Evropy, který vesměs stagnuje nebo klesá.

Spolkový statistický úřad v podrobnějších údajích potvrdil data z minulého týdne, podle nichž hrubý domácí produkt Německa vzrostl v mezičtvrtletním srovnání o 0,5 procenta a meziročně o 1,7 procenta. Ekonomiku táhl hlavně vývoz, některé dílčí ukazatele ale naznačily nebezpečí do budoucna.

Největší evropská ekonomika svým výkonem v prvních třech měsících odrazila hrozbu recese, která se objevila poté, co v posledním čtvrtletí loňského roku HDP klesl mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Vývoz vzrostl v prvním čtvrtletí o 1,7 procenta po poklesu o 1,5 procenta na konci roku a soukromá spotřeba po poklesu o 0,2 procenta nyní oživila o 0,4 procenta.

Výstražným signálem však byl v dnešních údajích podle ekonomů pokles zásob. Ten ubral z růstu HDP 0,4 procentního bodu.

"Zatímco eurozóna po růstu stále pátrá, Německo jej má," řekl agentuře Reuters ekonom ING Carsten Brzeski. "Pokles zásob je však jasným varováním pro příští čtvrtletí, protože odráží oslabování nových zakázek," dodal.

„Květnový pokles průmyslové produkce je nejstrmější zhruba za poslední tři roky a současná série poklesu nových objednávek se délkou, naštěstí ne hloubkou, již téměř vyrovná poklesu v letech 2008 a 2009,“ cituje server CNBC.com analytika společnosti Markit Tima Moorea.

Analytici dále varují, že Německo nemůže zůstat imunní vůči současným turbulencím v eurozóně, a ekonomiku tak v nejbližší době zřejmě čeká ochlazení. Takovýto vývoj už naznačily údaje o květnovém poklesu důvěry investorů a výrazně se v květnu zhoršila i důvěra německých podnikatelů. Ta utrpěla pokles poprvé po šestiměsíční sérii růstu.

Přední ekonomické instituty v Německu minulý měsíc mírně zvýšily odhad růstu německé ekonomiky na letošní rok na 0,9 procenta z 0,8 procenta a v příštím roce čekají zrychlení na dvě procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden Německu pro letošek předpověděla růst o 1,2 procenta po tříprocentním růstu v loňském roce.

Vysoký růst německé ekonomiky zabránil v prvním čtvrtletí propadu celé eurozóny do recese. HDP eurozóny v prvním čtvrtletí stagnoval v mezičtvrtletním i meziročním srovnání po poklesu o 0,3 procenta v posledních třech měsících loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy