Německá ekonomika poroste rychleji, věří vláda

ČTK ČTK
25. 4. 2013 11:53
Německá vláda zlepšila výhled ekonomického růstu na letošní rok
Foto: Reuters

Berlín - Německá vláda mírně zlepšila výhled ekonomického růstu pro letošní rok, výhled na příští rok však nechala beze změny.

Hrubý domácí produkt se má letos zvýšit o půl procenta místo doposud očekávaných 0,4 procenta. V roce 2014 tempo růstu zrychlí na 1,6 procenta. Oznámil to dnes německý ministr hospodářství Philipp Rösler, který tak potvrdil dřívější zprávy agentur ze zdrojů.

"Můžeme hledět do budoucnosti optimisticky. Ekonomika oživuje," oznámil Rössler na svém twitterovém účtu. Dodal, že nezaměstnanost klesá.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Loni ekonomika vzrostla o 0,7 procenta. Růst byl sice mnohem pomalejší než v předchozích dvou letech, Německo je však na tom stále lépe než většina jeho kolegů v eurozóně, kteří bojují s recesí.

Vládní prognóza na letošní rok i po revizi zůstává horší než odhady předních německých ekonomických institutů. Ty letos čekají růst HDP až 0,8 procenta a příští rok 1,9 procenta. Německý list Handelsblatt již ve středu upozornil, že vláda je ve výhledu více rezervovaná kvůli dluhové krizi v eurozóně a dlouhé a tuhé zimě, které mají dopad na ekonomické oživení.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,6 procenta. Většina ekonomů však očekává, že v prvním čtvrtletí oživila, a podařilo se jí tak vyhnout recesi. Ta nastává, pokud ekonomika klesne dvě čtvrtletí za sebou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy