Německá ekonomika loni zpomalila růst na 0,4 procenta

ČTK ČTK
15. 1. 2014 9:42
Předběžné údaje spolkového statistického úřadu skončily mírně pod odhady ekonomů.
Místo výtahu jen žebřík. Německý HDP loni vzrostl o 0,4 %.
Místo výtahu jen žebřík. Německý HDP loni vzrostl o 0,4 %. | Foto: Reuters

Berlín - Německá ekonomika v loňském roce zpomalila svůj výkon na 0,4 procenta z tempa 0,7 procenta v roce 2012. Dnešní předběžné údaje spolkového statistického úřadu skončily mírně pod odhady ekonomů. Německá vláda i ekonomové očekávají, že největší evropská ekonomika, na níž je závislá řada českých firem, letos svůj růst zřetelně zrychlí.

Ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa za rok 2013 vzroste o 0,5 procenta. V letošním roce čekají ekonomové zrychlení v rozmezí od 1,2 do dvou procent a vláda odhaduje zvýšení HDP o 1,7 procenta.

Německou ekonomiku loni podkopal vývoz, její tradiční motor. Jeho hodnota stoupla jen o 0,6 procenta po tempu 3,2 procenta v roce 2012. Růst soukromé spotřeby naopak mírně zrychlil na 0,9 procenta a podobné zlepšení zaznamenala i veřejná spotřeba. Zmírnil se pokles kapitálových a stavebních investic.

Výkon německé ekonomiky zachránil eurozónu v době dluhové krize před hlubším propadem. Už předloni ale její růst výrazně zpomalil z tempa 3,3 procenta v roce 2011 a na počátku loňského roku se Německo těsně vyhnulo propadu do recese. Poté obnovilo růst a ve druhém čtvrtletí HDP meziročně vzrostl o 0,7 procenta, v dalším kvartále ale opět zpomalil. Výsledky za poslední čtvrtletí roku má úřad zveřejnit 14. února.

Německé veřejné finance loni skončily v nepatrném deficitu 0,1 procenta HDP, uvedl úřad. Předloni mělo Německo přebytek o stejném poměru k výkonu ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy