Německá ekonomika již zřejmě poroste pomaleji

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 9. 2010 9:15
Problémem se jeví snížení exportu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín - Je to jako na houpačce. Ještě minulý týden Evropská komise prudce zvýšila odhad letošního růstu německého hospodářství na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 1,3 procenta, nyní zase přichází ze samotného Německa zprávy o tom, že růst tamější ekonomiky zpomaluje.

Ministerstv financí uvedlo, že hospodářské oživení v Německu ve zbytku letošního roku pravděpodobně výrazně zpomalí. Vliv na tom má například slabší růst zahraničního obchodu.

"Vzestup (ekonomiky) by měl ve zbytku roku pravděpodobně pokračovat, i když výrazně pomalejším tempem," uvedlo ministerstvo. "Německá ekonomika zahájila třetí čtvrtletí opatrně," dodalo.

Na jaře ekonomika rostla velmi rychle

Ve druhém čtvrtletí německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, tedy nejrychleji od znovusjednocení země. Řada ekonomů proto zlepšila odhad celoročního růstu německého hospodářství navzdory známkám, že růst již mohl dosáhnout svého vrcholu.

Zakázky německého zpracovatelského sektoru v červenci zaznamenaly nejprudší pokles za více než rok a nálada německých analytiků a investorů se tento měsíc propadla nejníže od loňského února.

naštěstí v Německu již klesá nezaměstnanost, což pravděpodobně podpoří soukromou spotřebu.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy