Německá ekonomika je ohrožena, zakázky nečekaně klesly

ČTK ČTK
5. 7. 2013 13:25
Květnová čísla výrazně zaostala za odhady analytiků
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Zakázky německých průmyslových podniků v květnu oproti předešlému měsíci klesly o 1,3 procenta a výrazně zaostaly za odhady analytiků, kteří počítali s růstem.

Údaje ministerstva hospodářství tak oslabují naděje, že by největší evropská ekonomika mohla nabrat na rychlosti a podpořit růst v celém regionu.

Průmyslové zakázky v květnu klesaly druhý měsíc za sebou poté, co se v dubnu podle upravených čísel snížily o 2,2 procenta. Ministerstvo hospodářství původně sdělilo, že dubnové tempo poklesu bylo o 0,1 procentního bodu vyšší.

Analytici v průzkumu agentury Reuters průměrně předpokládali, že průmyslové zakázky v pátém měsíci roku porostou o 1,2 procenta. Současné údaje jsou horší i než nejhorší expertní odhad, který počítal s poklesem o 0,7 procenta.

Domácí zakázky v květnu klesly o dvě procenta. Poptávka po zboží určeném k další výrobě se v zemi snížila dokonce o více než čtyři procenta a vyvolává obavy, že ekonomická aktivita Německa nedokáže vyrovnat slabé vyhlídky globální ekonomiky.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala dluhové krizi v eurozóně. Na konci loňského roku ale zaznamenala pokles a v letošním prvním čtvrtletí se jen těsně vyhnula recesi.

Německý ekonomický institut Ifo na konci června snížil svůj odhad letošního růstu německého hospodářství na 0,6 procenta z prosincové předpovědi 0,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy