Němcům se zlepšuje nálada, akcie proto rostou

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
20. 12. 2011 11:23
Index nálady spotřebitelů a podnikatelů v Německu se zlepšil, burzy reagovaly růstem
Nálada podnikatelů roste, ta spotřebitelská se nezhoršuje. A to jsou dobré zprávy. Ilustrační foto.
Nálada podnikatelů roste, ta spotřebitelská se nezhoršuje. A to jsou dobré zprávy. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Dvě dobré zprávy přišly od německých výzkumníků, kteří měří indexy spotřebitelské a podnikatelské nálady. Prospěly  kondici západoevropských akcií, které smazaly počáteční úterní ztráty a posunuly se do kladných čísel.

Nejprve překvapil výzkumný institut GfK, jehož index spotřebitelské nálady v Německu zůstal pro leden stabilní a udržel si prosincovou úroveň 5,6 bodu. Analytici podle agentury Reuters přitom čekalo pokles na 5,5 bodu.

"Spotřebitelé nyní považují ekonomickou situaci za lepší než v minulých měsících. Trh práce je celkově silný a signalizuje další pokles nezaměstnanosti. Většina německých firem je aktivnější než obvykle," uvedl GfK.

Zároveň institut upozornil, že tento optimismus nemusí vydržet zejména s ohledem na evropskou dluhovou krizi.

Podnikatelé jsou optimističtější

Ještě větším překvapením pak byla zpráva ústavu Ifo, který zlepšil index nálady podnikatelů za prosinec o 0,6 bodu na hodnotu 107,2 bodu. Analytici přitom stejně jako u nálady spotřebitelů očekávali pokles indexu.

Index Ifo vzrostl mírně již v listopadu, kdy přerušil čtyřměsíční sérii zhoršování, a jeho prosincový vzestup byl nejvýraznější od letošního února.

"Vypadá to, že německá ekonomika se úspěšně vzpírá útlumu v západní Evropě. To je dobré znamení pro Vánoce," komentoval údaje prezident Ifo Hans-Werner Sinn.

Index očekávání stoupl druhý měsíc po sobě, tentokrát o 1,1 bodu na 98,4 bodu. Složka hodnocení současné hospodářské situace zůstala na dosavadní úrovni 116,7 bodu.

Analytici reagovali na údaje Ifo opatrně. "Prosincový nárůst indexu Ifo je vítaným překvapením, stěží však výrazněji změní výhled ekonomiky," řekl Jonathan Loynes z firmy Capital Economices. Ekonomové poukazují na to, že indikátory Ifo jsou nyní na mnohem nižších úrovních než v létě a absolutní úroveň indexu očekávání odpovídá silnému zpomalení hospodářského růstu.

O to výrazněji zareagovaly západoevropské akcie. Index FTSEurofirst 300 po 10:00 hodině SEČ posílil o 0,5 procenta na 962 bodů. Den přitom začínal poklesem o 0,3 procenta. V pondělí zůstal index téměř beze změny. Pozitivní zprávy z Německa tak na nějakou dobu zastínily obavy z prohlubování dluhové krize.

 

Právě se děje

Další zprávy