Němců bez práce je znovu nad 5 milionů

Anna Zvoníčková
8. 2. 2006 0:01
Berlín - Nová kancléřka Angela Merkelová září pět měsíců po volbách hlavně na mezinárodní politické scéně. Bojovat s největším domácím problémem, s vysokou nezaměstnaností, se jí však zatím nedaří.

Naopak. Počet Němců bez práce letos v lednu znovu povážlivě stoupl. Ze 172 miliónů nezaměstnaných ve světě a 18,5 miliónu v EU jich jenom ve Spolkové republice žije přes 5 miliónů.

Práci braly mrazy

Fakt, že nezaměstnanost v Německu po deseti nadějnějších měsících znovu přesáhla pětimiliónovou hranici, připisují experti dvěma faktorům: zvláště chladnému počasí a změnám ve vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Zatímco v listopadu a v prosinci teploty pod nulu přes den klesaly spíš výjimečně, v lednu udeřily skutečné mrazy.

Takzvaná "zimní nezaměstnanost", která se ve statistikách pravidelně objevuje každý rok, se tak přesunula právě na leden. O místa přišli například zaměstnanci stavebních firem.

Dopady reforem

"Mezi nezaměstnané se kromě toho v lednu zařadilo i zhruba 30 tisíc lidí starších 45 let, kteří by za jiných okolností bez práce nebyli," vysvětlil šéf Spolkové agentury práce Frank-Jürgen Weise novinářům v Berlíně.

1. února totiž v platnost vstoupily reformní zákony z roku 2003, které vyplácení podpor zkracují. Lidé nad 45 let, kteří se úřadům jako nezaměstnaní stihli nahlásit do konce ledna, tak budou peníze pobírat o něco déle.

Přestože se s dopady reformy dopředu počítalo, lednová čísla zaskočila i odborníky.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

DÁLE SI K TOMUTO TÉMATU PŘEČTĚTE:

 

Spolková agentura práce ve svých prognózách ještě na začátku letošního roku tvrdila, že nezaměstnanost v lednu magickou hranici pěti miliónů "s pravděpodobností vyšší než 50 procent" nepřesáhne.

Raději utéct do ciziny

Vysoká nezaměstnanost ale straší všechny Němce, nejen ty dříve narozené. Řada z nich dokonce tvrdí, že než pobírat podporu, raději se z Německa odstěhují.

Podle průzkumu, který před časem provedla agentura Forsa, by takové řešení zvolil každý čtvrtý Němec.

Více než dvě třetiny dotázaných by - pokud by nebylo zbytí - hledaly útočiště v sousedních německy mluvících zemích, hlavně v Rakousku.

Skoro polovina Němců si dokáže představit pracovat a žít ve Francii, Itálii či Španělsku, 42 procent by zvažovalo, zda před nezaměstnaností neutéct do některé ze skandinávských zemí. 

Na chvostu EU

Situace na trhu práce v Německu totiž patří k nejhorším v Evropské unii.

Na přelomu roku na tom podle Eurostatu byli v EU hůře jen Poláci (přes 17 procent nezaměstnaných), Slováci (16,1 procent) a Řekové (10,1 procent).

Francie, kde byla ještě v prosinci 2004 nezaměstnanost stejně vysoká jako ve Spolkové republice (9,6 procent), si loni o čtyři desetiny polepšila. Němce s devítiapůlprocentní nezaměstnaností předstihli také Lotyši, Litevci a Španělé.

"Aby se skandálně vysoká nezaměstnanost v Německu snížila, je třeba mnohem hlubších reforem, než k jakým se odhodlali politici," upozorňuje Udo Nadolski z poradenské firmy Harvey Nash v Düsseldorfu.

Pravicová CDU, vítěz zářijových voleb, ale všechnu vinu připisuje předchozí vládě Gerharda Schrödera. "Pouhých sedmdesát dní po skončení rudo-zelené koalice nelze na trhu práce čekat žádné zázraky," argumentuje její generální tajemník Ronald Pofalla.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy