Nejzvláštnější banka světa: Bankomaty mluví latinsky

Petr Hlinomaz
8. 9. 2013 15:00
Je sice čtyřikrát menší než třeba Komerční banka, přesto po světě velmi známá.
Papež se v posledních týdnech snaží očistit Vatikánskou banku.
Papež se v posledních týdnech snaží očistit Vatikánskou banku. | Foto: Reuters

Vatikán - Je sice čtyřikrát menší než třeba Komerční banka, ale místo, kde působí a jméno člověka, který se pokouší o její ozdravení od častých skandálů (papež František), dělají z Vatikánské banky jednu z nejznámějších finančních institucí světa.

Ke konci minulého roku disponoval Istituto per le Opere di Religione, jak zní její přesný název, sumou 7,1 miliardy eur. To není mnoho. Bilanční sumy velkých západoevropských bank se pohybují ne-li v trilionech, tak ve stovkách miliard eur.

Zatímco klienti se u běžných bank počítají minimálně v milionech, vatikánská banka jich má jen 18 900. Přes pět tisíc z nich představují katolické instituce, 13 700 pak fyzické osoby spojené nějakým způsobem s Vatikánem. Typicky kněží, současní či bývalí zaměstnanci a akreditovaní diplomaté.

O služby se v bance stará 114 zaměstnanců.

Vatikánská banka spustila své internetové stránky až letos prvního srpna (www.ior.va). Zde dostupné informace zatím nejsou srovnatelné s tím, na co jsme běžně zvyklí v bankovním sektoru. Sdělení a data jsou velmi stručná, některé sekce stránek prázdné.

Jde ale o součást snah sejmout z banky přívlastek "nejtajnější a nejméně průhledné banky světa". O co „menší" totiž je, o to větší jsou skandály spojené s její historií. Od svého vzniku v roce 1942 jich zažila několik. Patrně největší nastal v roce 1982. Je spojený s pádem italské banky Banco Ambrosiano, jejímž hlavním vlastníkem byla právě vatikánská banka.

Ve všech případech čelila banka podezřením ze zneužití, korupce a praní špinavých peněz. A čelí jim dodnes. Čerstvou aférou je červnové zatčení hlavního vatikánského účetního, kněze Nunzia Scarana. Scarano je podezřelý ze spoluúčasti na pokusu o propašování dvaceti milionů eur, určených údajně pro členy rejdařské rodiny, soukromým letadlem ze švýcarské banky do Itálie. Za to měl obdržet 2,5 milionu eur.

Proto se současný papež František velmi zasazuje o ozdravení vatikánské banky. Pokud se mu podaří pustit na veřejnost více informací, bude to jen ku prospěchu důvěryhodnosti samotného Vatikánu. Potom již pozornost nemusí poutat jen skandály, ale například skutečnost, že bankomaty vatikánské banky jako jediné na světě komunikují s uživateli i v latinském jazyce.

Text byl převzat od redakce sesterského deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy