Největší nákup v dějinách Googlu. Koupil Motorolu

Ekonomika Tereza Holanová Ekonomika, Tereza Holanová
15. 8. 2011 15:33
Americký internetový gigant spolkl výrobce mobilních telefonů za 213 miliard
Foto: Jan Kovalík

Mountain View - Americká společnost Google koupí výrobce mobilních telefonů Motorola za 12,5 miliardy dolarů (v přepočtu 213 miliard korun).

Převzetí skupiny Motorola Mobility oznámil Google na svém firemním blogu. Internetová firma tak učinila další podstatný krok k tomu, aby se srovnala se svým konkurentem Applem - už i ona bude mít hardwareovou divizi, a bude tak mít pod jednou střechou všechno, co potřebují zákazníci využívající mobilní internet.

Vzhledem k tomu, že dohoda podléhá kontrole amerických regulačních orgánů, se očekává, že k dokončení akvizice dojde na přelomu letošního a příštího roku.

Velké obchody
Autor fotografie: Reuters

Velké obchody

  • Google - Motorola
    12,5 miliardy amerických dolarů (213 miliard Kč) - Americký internetový gigant Google oznámil, že koupí amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility Holdings.
  • Microsoft - Skype
    8,5 miliardy dolarů (145 miliard Kč) - Tuto částku v hotovosti nabídl 10. května 2011 americký softwarový gigant Microsoft za koupi provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. Šlo o největší akvizici v historii Microsoftu.
  • Microsoft - aQunative
    Zhruba šest miliard dolarů (102 miliard Kč) - Plánoval vynaložit Microsoft za nákup internetové reklamní společnosti aQuantive v květnu 2007.
  • PartyGaming - bwin
    3,3 miliardy dolarů (56 miliardy Kč) - Zaplatil britský provozovatel internetového sázení a hazardních her PartyGaming za spojení s rakouským konkurentem bwin. Dohodu obě firmy uzavřely v červenci 2010, vznikla tak největší společnost v oblasti internetového sázení a hazardního hraní na světě s akciemi na burze.
  • Google - DoubleClick
    3,1 miliardy dolarů (53 miliardy Kč) - V dubnu 2007 oznámil Google, že koupí poskytovatele internetové reklamy DoubleClick. Vyhrál tak bitvu, kterou o firmu vedl s konkurenčním Microsoftem. Evropská komise akvizici povolila 11. března 2008.
  • Google - Youtube
    1,65 miliardy dolarů (28 miliardy Kč) - Za tuto částku nakoupil Google americkou firmu YouTube, která umožňuje sdílení videozáznamů. Společnosti se na akvizici domluvily v říjnu 2006.
  • eBay - PayPal
    1,5 miliardy dolarů (26 miliardy Kč) - V červenci 2002 americká internetová aukční a nákupní síť eBay oznámila, že koupí platební systém PayPal.

Ohlášená transakce je největší akvizicí v historii společnosti Google. Ta zaplatí za každou akcii Motorola Mobility 40 dolarů.

Kupní cena tak činí o 63 procent více, než za kolik se prodávaly akcie společnosti v závěru pátečního obchodování na burze, napsala agentura AP.

Doposud největším nákupem Googlu bylo převzetí technologické společnosti Double Click. Za tu skupina v roce 2008 zaplatila 3,2 miliardy dolarů.

Page: Android potřebuje nový prostor

Larry Page, šéf Googlu, uvedl, že firma potřebuje další platformy pro svůj systém Android. "Od svého spuštění v listopadu 2007 zlepšil Android mobilní zážitky mnoha uživatelů. Denně ho začíná používat nových 550 tisíc mobilních klientů po celém světě. Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Androidu hledáme nové způsoby jeho využití. Proto jsem tak nadšený dohodou o získání Motoroly," napsal Page na firemním blogu.

Motorola Mobility bude v rámci společnosti fungovat jako oddělená jednotka, doplnil Page.

Motorola Mobility vznikla na počátku letošního roku oddělením od původní společnosti Motorola.

Skupina se soustředí na mobilní telefony a set-top boxy. Do Motorola Solutions firma vyčlenila své aktivity v oblasti policejních vysílaček a snímačů čárových kódů.

Zůstane Google partnerem pro ostatní výrobce?

Dohodu o akvizici experti označují jako zatím největší výzvu pro skupinu Apple, která prozatím trhům s chytrými telefony a tablety díky svým výrobkům iPhone a iPad kraluje.

Ostatní výrobci - jako například Samsung nebo HTC - budou moct nadále systém Android ve svých telefonech využívat, komentují zástupci Googlu. Autorům serveru Mobile News však není jasné, jak Google zvládne zůstat partnerem s těmito společnostmi, když bude zároveň vlastnit Motorolu, která jim konkuruje.

Motorola používá systém Android od roku 2008, kdy přišla se svým prvním chytrým telefonem.

Podle analytiků bude software Android do roku 2012 využívat polovina všech chytrých telefonů ve světě. "Společnosti se už nyní předhánějí, která operační systém od Googlu přijme dříve, namísto toho, aby vyvíjely svůj vlastní," píše britský list Guardian.

Page také připomněl licenční spory Google s Microsoftem a Applem. "Spojení s Motorolou nám umožní lépe chránit Android před licenčními útoky," prohlásil šéf Google.

 

Právě se děje

Další zprávy