Největší fúze bank historie dojednána. Za dva biliony

dkl
23. 4. 2007 9:37
Britská Barclays převezme ABN AMRO
Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání".
Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání". | Foto: Reuters

Amsterdam/Londýn - Přes 67 miliard eur zaplatí britská banka Barclays za svého konkurenta, nizozemský ústav ABN Amro.

V přepočtu téměř dva biliony korun tak budou stát za vytvořením jedné z největších bank světa.

"Oznámené spojení Barclays a ABN AMRO vytvoří silnou a konkurenceschopnou kombinaci pro klienty se skvělými produkty a širokou sítí poboček," uvádí banka ve svém oficiálním oznámení.

Spojením vznikne jedna banka s jedním vedením, které bude sídlit v Amsterdamu a bude mít více než 47 milionů klientů po celém světě.

Čekání na lepší nabídku

Přesto papíry ještě nejsou podepsány a leccos se může změnit. Někteří analytici předpovídají, že by mohly přijít i další nabídky.

Foto: Aktuálně.cz

"Zdá se, že tohle je spíš teprve začátek bitvy než konec vyjednávání," řekl pro Bloomberg Simon Willis, analytik společnosti NCB Stockbrokers.

Šéf ABN Rijkman Groenink novinářům řekl, že představenstvo je připraveno vyslechnout i další nabídky, ale spojení s Barclays považuje za nejlepší možnou variantu.

Hlavním důvodem spojení je podle zástupců bank silná konkurence a úspora nákladů, které fúze přinese.

Do roku 2010 by měla nová skupina být schopna ušetřit ročně asi 4,8 miliardy dolarů, tedy téměř sto miliard korun. Za touto úsporou bude ale stát i mohutné propouštění, které se bude týkat více než 23 tisíc zaměstnanců, tedy asi deseti procent.

Část na prodej

Barclays ovšem hned oznámila, že se zbaví americké části ABN AMRO s názvem LaSalle. Kupcem by měla být Bank of America za 21 miliard dolarů. Baclays se tak rychle vrátí téměř pětina toho, co za ABN AMRO zaplatí.

Výkonný ředitel banky Barclays John Varley a prezident Bob Diamond si funkce udrží i v rozšířené skupině, zatímco předsedou správní rady bude Arthur Martinez z ABN Amro.

Podnikání banky se bude řídit britským právem a hlavní dozor na činností ústavu bude mít britský Úřad pro finanční služby (FSA).

Bohatí snoubenci

Majetek kupované ABN AMRO je podle údajů 987 miliard eur, což je asi 27,5 bilionů korun. To je asi devětkrát víc, než kolik činí roční hrubý domácí produkt české ekonomiky.

Za loňský rok banka vykázala zisk 4,7 miliardy eur, tedy 131 miliard korun.

Aktiva společnosti Barclays jsou téměř shodná, jako u konkurenta, zisk za rok 2006 ale vykázala dvojnásobný.

 

Právě se děje

Další zprávy