Největší cementárna světa znásobila zisk šestkrát

dkl, čtk
3. 5. 2007 10:06
Teplá zima přináší miliardy
Foto: Ludvík Hradilek

Paříž - Hvězdné čtvrtletí má za sebou největší cementářská společnost světa Lafarge. Díky příznivému zimnímu počasí, expanzi a prodeji své divize vykázala zisk 362 milionů eur, tedy přes deset miliard korun. To je šestkrát víc ve srovnání s loňskými padesáti osmi miliony eur.

Neočekávaně dobré výsledky podle zástupců cementárny povedou k tomu, že akcionáři i analytici si mohou zvýšit ve svých záznamech předpokládaný celoroční zisk.

A tak mohou být manažeři spokojeni. Firma za celý rok zřejmě vydělá minimálně o deset procent víc než loni, což je v souladu s restrukturalizačním plánem.

Náklady dolů

Stejně jako ostatní celosvětové giganty i firma Lafarge se potýká s tvrdou konkurencí z rozvíjejících se zemí a musí snižovat náklady.

Běžný provozní zisk podniku se zvýšil o 58 procent na 345 milionů eur a tržby v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o šest procent na 3,7 miliardy eur. Vedle cementu dodává Lafarge mimo jiné vápenec, sádrokarton, písek a štěrk.

Provozní zisk švýcarského rivalu Holcim se v prvním čtvrtletí pro srovnání zvýšil o 44 procent. Také Holcim těžil z evropských stavebních aktivit, napsala agentura Reuters.

Společnost Lafarge podniká i v Česku. Je majitelem čížkovické cementárny Lafarge Cement.

 

Právě se děje

Další zprávy