Nejspolehlivější auta? Už ne Volvo, ale Japonci

mič, bbc, čtk
3. 7. 2007 13:02
Sto tisíc spotřebitelů volilo i nejhorší vozy

Londýn - Volvo už není nejbezpečnější auto. Alespoň ne pro Brity. Nejlepší jsou podle nich japonské vozy.  Dá se jim nejvíc věřit a nejméně znečišťují životní prostředí.

Myslí si to sto tisíc britských řidičů, kteří hlasovali ve spotřebitelské anketě magazínu Which?

Současně s nejlepšími vozy uvedl magazín i desítku nejhorších, kterým by se kupci měli vyhnout. Jsou mezi nimi tři nové vozy a některá starší auta.

Škodovka se neumístila

Ten, kdo si chce koupit auto a záleží mu na bezpečném provozu, by se měl vyhnout modelům Chrysler Voyager, Dodge Caliber a Chevrolet Matiz. Stejně tak Anlgičané doporučují nekupovat Citroen Saxo (z let 1996 - 2003), Rover 200/25 (1995 - 2005), Citroen Xsara (do roku 2004) nebo Land Rover Freelander (do roku výroby 2006).

Tuzemská automobilka Škoda Auto se neumístila ani mezi nejlepšími, ani mezi nejhošími vozy.

Jako nejlepší auta z průzkumu vyšly Toyoty. Ekologické ocenění dostal hybridní vůz Toyoty před BMW, jejíž auto vyhrálo silniční testy, uvedl dnes na internetu server BBC.

Toyota Prius z roku 1997
Toyota Prius z roku 1997 | Foto: Toyota

Lexus vyhrál kategorii auta, které stojí za to mít. Za ním se umístila Honda, jejíž Honda Jazz se ale stala nejspolehlivějším autem pro jednoho člověka.

Jediným vážným rivalem japonských vozů v otázkách spolehlivosti byl korejský Hyundai. Spolu s ním se dělí o místo pět dalších japonských značek: Daihatsu, Lexus, Mazda, Subaru a Suzuki.

Mitsubishi je těsně za nimi. Kvůli obavám o bezpečnost naopak sklidily kritiku některé modely amerických značek Chevrolet, Chrysler a Dodge.

Obavy z bezpečnostních pásů zhoršily v této kategorii image švédskému Volvu a o vítězství se tak podělily vozy Ford Galaxy a Toyota Auris.

Vysoko ve spolehlivosti se umístily i značky Ford a Nissan, přestože jim celkové hodnocení koncernu zhoršily jejich sesterské značky. Na konci tabulky spolehlivosti zůstal Renault, partner Nissanu, a Land Rover ze skupiny Ford, píše BBC.

 

 

Právě se děje

Další zprávy