Nejlepší ministr financí radí: Připravte se na recesi

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 11. 2011 17:15
Podle švédského ministra financí, by Německo nebo Švédsko měly mít peníze na případnou záchranu Evropy
Foto: Petr Vyoral

Stockholm - Německo, Švédsko a další země Evropy, kterým to jejich veřejné finance ještě dovolí, by měly být v pohotovosti a nachystat si peníze - pro případ, že se kontinent opět propadne do recese.

Prohlásil to švédský ministr financí Anders Borg, kterému list Financial Times ve středu udělil titul nejlepšího ministra financí v Evropské unii.

Růst Německa pomůže všem

Podle něho bude nezbytné, aby fiskálně obezřetné země v případě, že se situace v Evropě zhorší, zasáhly. V takovém případě by měly rozšířit daňové úlevy a zvýšit vládní výdaje a podpořit tak prosperitu v celé unii.

Jak se v posledních letech totiž ukázalo, jednotlivé trhy eurozóny jsou silně provázané, takže pokles poptávky v Německu má negativní dopad na českou, maďarskou, ale i třeba španělskou ekonomiku, jelikož tamní výrobci přicházejí o tržby a HDP ztrácí svůj hlavní „motor". Tím je vzhledem k tomu, že domácnosti ještě stále utrácejí poměrně málo, právě export.

Pustit se do podpory ekonomiky bude podle švédského ministra třeba, až růst HDP eurozóny začne zpomalovat a až začne klesat míra zaměstnanosti.

Ministr podporuje nákupy ECB

Kolik je v Evropské unii aktuálně zemí, které mají dostatek prostředků na podobnou akci, ale neuvedl. 

Německo má mít sice podle prognózy Evropské komise v příštím roce rozpočtový deficit 1 procento HDP, což odpovídá jednomu z Maastrichtských kritérií, schodek rozpočtu ale poroste rychleji než německá ekonomika. Navíc má země stejně jako Francie vysoký veřejný dluh, který přesahuje 80 procent HDP.

Borg také uvedl, že navzdory krokům, které již eurozóna pro vyřešení současných problémů provedla, nejsou viditelné žádné výsledky.

Zároveň ve videorozhovoru pro Financial Times řekl, že souhlasí s aktuálním kvantitativním uvolňováním Evropské centrální banky, která vykupuje dluhopisy Itálie či Španělska.

 

Právě se děje

Další zprávy