Nejistá ropa, Saúdská Arábie zvýší těžbu na nový rekord

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
29. 8. 2013 22:00
Arabové budou denně těžit 10,5 milionu barelů, světu chybí surovina z Iráku a Libye
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Saúdská Arábie ve třetím čtvrtletí zvýší těžbu ropy o milion barelů denně na rekordních 10,5 milionu barelů denně. Uvedla to americká poradenská společnost PIRA.

Zpráva přichází v době obav z možného vojenského zásahu západních zemí v Sýrii, který by mohl narušit dodávky ropy z Blízkého východu.

Ropný trh se navíc již nyní potýká s výpadky v dodávkách z Libye a Iráku. V Libyi byla těžba ropy zasažena stávkami zaměstnanců, zatímco v Iráku produkce klesla kvůli údržbě a problémům s ropovody, napsala agentura Reuters.

IEA se bojí zpomalení ekonomiky

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve čtvrtek uvedla, že situaci na trhu s ropou sleduje a v případě "významného" výpadku v dodávkách ropy je připravena zasáhnout. Dodala však, že ropný trh je nyní adekvátně zásobován a žádný zásah nevyžaduje.

Upozornila nicméně, že má obavy z negativních dopadů drahé ropy na oživení světové ekonomiky.

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), mezi kterými je i Česká republika.

Saúdská Arábie je největším těžařem v rámci kartelu OPEC. Je rovněž jedinou producentskou zemí, která má velké rezervní kapacity. "Důvod, proč zvyšují těžbu, je jednoduchý. Svět tuto ropu potřebuje," uvedl generální ředitel společnosti PIRA Gary Ross.

Břidlicový plyn jako záchrana

Ross rovněž upozornil, že nebýt rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech, potýkal by se svět s nedostatkem ropy.

"Bez břidlicových ložisek v USA by ve třetím čtvrtletí chybělo zhruba 1,5 milionu barelů denně a ceny by dramaticky stouply," řekl Ross. Upozornil, že těžba ropy z břidlicových ložisek v USA stoupla na zhruba 2,5 milionu barelů denně z 900.000 barelů denně před rokem.

Světové ceny ropy se ve čtvrtek mírně snížily poté, co kvůli obavám ohledně Sýrie zaznamenaly nejprudší dvoudenní nárůst za více než jeden a půl roku. Cena severomořské ropy Brent se ve středu vyšplhala až na šestiměsíční maximum 117,34 dolaru za barel.

 

Právě se děje

Další zprávy