Nejbohatším Američanem je Bill Gates, druhý je Soros

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 9. 2011 20:35
Poprvé se do první desítky ve věku 81 let dostal také investor George Soros
Nejbohatší Američan Bill Gates
Nejbohatší Američan Bill Gates | Foto: Reuters

New York - Nejbohatším Američanem je opět zakladatel Microsoftu Bill Gates s majetkem 59 miliard USD (1,06 bilionu Kč).

Vyplývá to z žebříčku nejbohatších Američanů pro rok 2011, který zveřejnil časopis Forbes.

Největším překvapením je investor George Soros, který se ve věku 81 let dostal poprvé mezi deset nejbohatších Američanů.

Gates vévodí žebříčku nejbohatších obyvatel USA už od roku 1994. Jeho majetek se loni zvýšil o pět miliard USD.

Investor Warren Buffett byl jediným Američanem z první dvacítky, jehož majetek se snížil, a to o šest miliard na 39 miliard USD.

Mohl za to pokles akcií jeho firmy Berkshire Hathaway. V žebříčku však obsadil celkově druhé místo. Buffett nedávno vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby více zdanil milionáře, a slíbil dát 99 procent svého majetku na dobročinné účely.

Soros se s majetkem 22 miliard USD dostal na sedmé místo. Jeho majetek se loni zvýšil o 7,8 miliardy USD díky investicím do zlata a souvisejících cenných papírů.

Letos na jaře se Soros rozhodl své investice zpeněžit a nezasáhly ho tak otřesy na trzích způsobené dluhovou krizí v Evropě.

Třetí příčka mezi nejbohatšími Američany patří se 33 miliardami USD zakladateli firmy Oracle Larrymu Ellisonovi. O čtvrtou a pátou příčku se dělí bratři Charles a David Kochovi, spolumajitelé druhé největší soukromé firmy v USA Koch Industries.

Na šestou pozici se letos propadla Christy Waltonová, dědička zakladatele maloobchodní firmy Wal-Mart. Ta je rovněž nejvýše postavenou ženou v žebříčku.

Majitel kasin Sheldon Adelson skončila osmý a desítku nejbohatších Američanů uzavírají Jim a Alice Waltonovi, další členové z rodiny zakladatele Wal-Martu, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy