Nečekaný zásah centrálních bank. Útočí proti recesi

Radim Klekner Radim Klekner
30. 11. 2011 17:24
Euro i evropské akcie okamžitě posílily, teď jsou ale na řadě politici
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York, Londýn, Brusel - Evropská centrální banka (ECB) se společně s americkým Fedem a centrálními bankami v Británii, Švýcarsku, Japonsku, Kanadě a dalších zemích rozhodla k nečekanému kroku.

Světové finanční trhy zaplaví v příštích dnech čerstvými penězi, aby se tak zvýšila likvidita bank a snížila cena mezibankovních operací.

Bankovní domy se dohodly, že vzájemně sníží úrokové sazby z určitých úvěrových operací o půl procenta a uzavřou bilaterální smlouvy, které tyto obchody umožní.

Tímto způsobem chtějí zabránit hrozící recesi a pomoci těžce zkoušenému euru. K podobnému opatření sáhl Fed a další centrální banky v době hypoteční a finanční krize z let 2007 a 2008.

ECB a Fed chtějí přimět investory, aby bankovnímu sektoru poskytovali větší sumy peněz ochotněji než v posledních měsících, poznamenaných dluhovou krizí. 

"Sniží to náklady financování v dolarech a jiných měnách," řekl agentuře Reuters Christian Schulz z Berenberg Bank. "Znamená to vzpruhu pro ziskovost bank, které dostanou šanci na posílení své kapitálové přiměřenosti."

Jen krátce poté, co své  rozhodnutí oznámili guvernér Fedu Ben Bernanke a šéf ECB Mario Draghi, posílilo euro o jedno procento vůči dolaru a kurs evropských akcií se na burzách zvedl v průměru o dvě až čtyři procenta.

Evropské banky měly v poslední době čím dál větší problém opatřit si dolarové úvěry, protože řada amerických fondů se z Evropy stáhla a investovala v jiných částech světa, zejména v Asii.

Finanční experti nicméně upozorňují, že po centrálních bankéřích jsou teď ta tahu politici, kteří musí urychleně přijmout řešení, jak překonat krizi eura, jež začíná ohrožovat celosvětovou ekonomiku.

Německo volá již několik týdnů po zpřísnění rozpočtové disciplíny členských států EU, zejména u nejvíce zadlužených zemí, a navrhuje změnu unijních smluv.

Evropská komise by podle kancléřky Angely Merkelové měla mít kupříkladu možnost kontrolovat státní rozpočty a navrhovat dodatečná úsporná opatření i případné sankce vůči těm zemím, která dohodnutá rozpočtová pravidla nedodrží.

 

Právě se děje

Další zprávy