Nákupní šílenství pomohlo. Majetek šéfa Amazonu se díky černému pátku zvýšil na 100 miliard dolarů

ČTK ČTK
26. 11. 2017 6:48
Nejbohatší člověk světa a majitel Amazonu Jeff Bezos vydělal na černém pátku (black friday). Jeho majetek se zvýšil nad 100 miliard dolarů (2,14 bilionu Kč). Bezos se tak stal prvním miliardářem od roku 1999, jehož majetek dosáhl 12ciferné hodnoty.
Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeffa Bezos.
Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeffa Bezos. | Foto: Reuters

New York - Díky černému pátku se majetek zakladatele internetového obchodu Amazon  Jeffa Bezose poprvé přehoupl přes 100 miliard dolarů (2,14 bilionu Kč) na 100,3 miliardy. Třiapadesátiletý Bezos se tak stal prvním miliardářem, jehož majetek dosáhl 12ciferné hodnoty od roku 1999, kdy se to povedlo zakladateli softwarové společnosti Microsoft Billu Gatesovi.

Černý pátek přinesl Bezosovi téměř 2,4 miliardy dolarů. Akcie Amazonu, kterých Bezos vlastní zhruba 17 procent, stouply za den o 2,5 procenta. Za dosavadní část letošního roku akcie Amazonu zpevnily o 58 procent a díky tomu do majetku jeho zakladatele přibylo 34 miliard dolarů.

Na začátku letošního roku byl přitom Bezos až čtvrtým nejbohatším člověkem světa. Na prvním místě stanul v červenci, kdy na tomto postu vystřídal Billa Gatese. Hodnotu Gatesova majetku odhaduje časopis Forbes i agentura Bloomberg na 89 miliard dolarů.

Je však otázkou, jak Bezos se svým bohatstvím naloží. Na rozdíl světových boháčů číslo dvě a tři, Billa Gatese a Warrena Buffetta (78,9 miliardy dolarů), byl Bezos k charitě zatím poměrně skoupý. Jak uvedla agentura Bloomberg, Bezos s dobročinností teprve začíná. Po nápadech, jak by lidem mohl pomoct, se v červnu sháněl na twitteru.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma zahájila internetový prodej v roce 1995 a zpočátku nabízela především knihy. Na burzu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii. V současnosti cena jejích akcií přesahuje 1000 dolarů.

Kromě Amazonu založil Bezos v roce 2000 také společnost Blue Origin, která vyvíjí technologie pro komerční lety do vesmíru. V roce 2012 koupil americký list The Washington Post.

 

Právě se děje

Další zprávy