Naftaři spojují své síly, fúzují za stovky miliard

čtk
17. 4. 2007 10:11
Ropa a plyn roztáčí světový byznys
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl. | Foto: BASF

Londýn - Nejnovější studie ukazuje, že v loňském roce dosáhla hodnota fúzí mezi ropnými a plynařskými společnostmi téměř 300 miliard dolarů.

Podle PricewaterhouseCoopers (PwC) se tak hodnota těchto spojení vyšplhala z předloňských 5,2 bilionu korun na šest bilionů.

Nebývale se zvyšuje aktivita národních společností z Ruska, Číny či Indie, které zahájily masivní expanzi do zahraničí. Studie uvádí příklad čínské státní společnosti CNOOC, jež v loňském roce uzavřela smlouvu v hodnotě pět miliard dolarů na rozvoj polí zemního plynu v severním Íránu.

Fondy kupují

Zvýšenému zájmu společností nahrává i celosvětový nedostatek zaměstnanců a zařízení v oblasti podpůrných ropných služeb. Rostoucí ceny ropy a zemního plynu na světových trzích navíc podle PwC zvyšují chuť fondů se soukromým kapitálem na investice do ropného a plynárenského sektoru.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

To byl i případ největší loňské akvizice. Americká energetická společnost Kinder Morgan, provozovatel ropovodů a plynovodů po celé Severní Americe, se nechala v srpnu převzít skupinou investorů. Hodnota transakce dosáhla 32,4 miliardy dolarů.

Počet transakcí, při nichž se firmy v sektoru spojily nebo koupily svého konkurenta, dosáhl 912. Na jednu transakci tak připadá 319 milionů dolarů, což představuje meziroční růst o 18 procent. Žebříčku největších transakcí v roce 2006 dominovaly hlavně fúze a akvizice týkající se těžby a zpracování zemního plynu.

Stále častěji se uskutečňují středně velké kontrakty, jejichž hodnota se pohybuje v rozmezí 250 milionů až miliardy dolarů. V roce 2006 se jich ve srovnání s předchozím rokem uskutečnilo o 59 procent více.

 

Právě se děje

Další zprávy